Gazdaság

Méregpirulával túrná ki a Twitter Elon Muskot

rtl.hurtl.hu

2022. április 15. 21:19

A cég vezetése nem kér a milliárdos felvásárlási szándékából.

A Twitter pénteken közölte, hogy úgynevezett „méregpirulával” akadályoznák meg, hogy Elon Musk jelentősen növelhesse részesedését a közösségi portált üzemeltető cégben. Ez olyan intézkedést jelent, ami az ellenséges tulajdonszerzést akadályozza.

Egy nappal korábban a milliárdos 43 milliárd dolláros (15 billió forint) felvásárlási ajánlatot tett a cégre. Azt állítja, hogy nem akar pénzt keresni a Twitteren, felvásárlási szándéka a szólásszabadságot szolgálná. Ez a moderáció visszafogását jelentheti, más közösségi platformokhoz hasonlóan ugyanis a Twitter is felfüggeszt felhasználói fiókokat – például erőszakra buzdítás, gyűlöletbeszéd, káros dezinformáció miatt.

A Twitter vezetése által bejelentett terv a CBS tudósítása szerint akkor lépne életbe, ha bármilyen személy vagy cég a részvények legalább 15 százalékát megszerezné a cégvezetés hozzájárulása nélkül. Ilyen esetben a többi részvényes kedvezményes áron vehet újabb részvényeket, amivel leértékelik az ellenséges felvásárló birtokában lévő papírokat. Ez nem akadályozza meg, hogy a cégvezetés elfogadjon egy felvásárlási ajánlatot, ha úgy ítéli meg, hogy az a cég és a részvényesek érdekeit szolgálja.

A CBS azt is megjegyzi, hogy bár Elon Musk önmagát korlátlanul szólásszabadság-pártinak tartja, saját Twitter-oldalán rendre letiltja azokat, akik nem értenek vele egyet, vagy megkérdőjelezik. Cégét, a Teslát azzal is megvádolták, hogy megtorlást alkalmaz a diszkrimináció ellen felszólaló fekete dolgozóival szemben.

Nyitókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Gazdaság#elon musk#twitter#felvásárlás

Címlapról ajánljuk