Gazdaság

Felmérés: a magyarok kevesebb mint negyede támogat minden szankciót az oroszok ellen

rtl.hurtl.hu

2022. április 15. 18:37

A válaszadók harmada nem tudja megítélni a kérdést.

A magyarok mindössze 12 százaléka nem tájékozódik az ukrajnai háború eseményeiről, mégis 34 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri az oroszok ellen bevezetett szankciókat, vagy nem tudja megítélni azokat – derül ki a G7 és a Reacty Digital reprezentatív kutatásából. 21 százalék azok aránya, akik minden szankcióval egyetértenek.

A válaszadók 22 százaléka nem támogatja a büntetőintézkedéseket. A magasabb végzettségűek, a 60 év felettiek, illetve a háborús helyzetről aktívan tájékozódók átlag feletti arányban támogatnak minden szankciót. Az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők, illetve a kistelepülésen lakók körében viszont az elutasítás aránya magasabb az átlagosnál.

23 százalék azok aránya, akik saját bevallásuk szerint ismerik a szankciókat, de nem mindet támogatják. Ők elsősorban arra hivatkoznak, hogy a büntetőintézkedések más országok, így hazánk gazdaságát is negatívan érinthetik. Az is gyakori érv, hogy a szankciók nem az orosz vezetést, hanem a lakosságot sújtják.

A felmérésből kiderül, hogy a felnőtt lakosság több mint 40 százaléka adományozott valamilyen módon a háború ukrán kárvallottjainak, ami pénzbeli segítséget, tartós fogyasztási cikket, élelmiszert is jelent.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#felmérés#közvéleménykutatás#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk