Gazdaság

Németországban az orosz gáz elzárására készülnek, életbe lépett a vészhelyzeti terv

rtl.hurtl.hu

2022. március 30. 9:04

Egyelőre biztosított az ellátás, de megelőző lépéseket tesznek. Válságstábot állítanak fel.

Robert Habeck német gazdasági miniszter arra készül, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök leállíthatja a Németországba irányuló földgázszállítást, így a Spiegel információi szerint életbe léptette a gázvészhelyzeti terv első, úgynevezett korai előrejelző szakaszát. A szövetségi kormányon belüli szavazást követően szerdán a miniszter tájékoztatta az Európai Bizottságot is a lépésről. A minisztérium szerint jelenleg nincsenek ellátási problémák, a földgáz rendelkezésre áll és garantált, azonban megelőző lépésekre van szükség.

A korai figyelmeztetési szakasz kihirdetésével Habeck válságstábot állít fel, amely folyamatosan elemzi és értékeli az ellátási helyzetet. Szükség esetén a munkacsoport bizonyos fogyasztókat is eltávolíthat a hálózatból, ehhez azonban ki kellene hirdetniük a veszélyhelyzeti terv harmadik szakaszát. Ezen a szinten a háztartásokat ellátják gázzal, azonban az ipari nagyfogyasztókat nem vagy csak csökkentett mennyiségben. 

A lap értesülései szerint a radikális lépés hátterében a Kreml ultimátuma áll, miszerint áprilistól az energiaszállításokat kizárólag rubelben kellene kifizetni. Habeck ezt a G7-országok energiaügyi minisztereivel folytatott hétfői találkozója után elutasította. Az orosz kormány szóvivője közölte: leállítják a szállításokat. 

A Gazprom legnagyobb kereskedelmi partnere Németország.

A Spiegel kiemeli, egyelőre nem világos, hogy Moszkva valóban beváltja-e fenyegetését. Ennek ellenére a gazdasági tárca úgy döntött, hogy a korai figyelmeztető szakasz kihirdetésével minden lehetőséget megteremtenek, hogy felkészülhessenek egy ilyen lépésre. 

Nyitókép: Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images

#Gazdaság#németország#gázszállítás#oroszország

Címlapról ajánljuk