Gazdaság

Egy benzinkút beperelt egy másikat, mert túl olcsón adta a benzint

Dévai LászlóDévai László

2022. március 22. 9:05

Amerikában sem elégedettek az üzemanyagárakkal, pedig az USA-ban jelenleg nagyjából 381 forint körüli összegbe kerül egy liter benzin.

Az Egyesült Államokban sincs minden rendben az üzemanyárakat illetően, az Amerikai Autómobil Szövetség adatai szerint a benzin átlagos ára 4,27 dollár gallononként, a csúcs viszont március 11-én volt, amikor 4,33 dollárt kellett fizetni egy gallonért.

1 gallon nagyjából 3,8 liternek felel meg, ami azt jelenti, hogy az USA-ban jelenleg nagyjából 381 forint körüli összegbe kerül egy liter benzin.

Az Egyesült Államokban eddig 2008-ban járt a csúcson a benzin ára, akkor 1 gallonért 4,11 dollárt kértek. Ezt a csúcsot a mostani emelkedés megdöntötte, és egyelőre nem látni, hogy mikor fognak az árak korrigálni. 

Arról már korábban is írtunk, hogy a hirtelen jött drágulásra az emberek a legkülönfélébb módon reagálnak. Az osztrákok például átjárnak Magyarországra tankolni, a britek étolajjal helyettesítik a gázolajat. Amerikában pedig úgy néz ki, hogy elkezdik beperelni egymást a benzinkutak, mert akadnak olyanok, akik képesek olcsóbban adni az üzemanyagot az átlagárnál.

A Wisconsin állambeli Waukesha államban található Woodman's benzinkút alaposan magára haragította a vetélytársakat, mivel jócskán aláígértek a környékbeli kutaknak.

A bíróságnak benyújtott kereset szerint a Woodman's hosszú ideje nem tartja be azt a szövetségi törvényt, amelynek értelmében tilos áron alul értékesíteni. A dokumentum szerint a Woodman's a kereset 2020. szeptember 27-i benyújtása után eltelt 180 napból legalább negyven napon nem tartotta be ezt törvényt.

A törvény pontosan meghatározza, hogy mi az az ártartomány, amiben mozoghatnak az egymással rivalizáló kutak.

A kereskedők kötelesek legalább 6 százalékkal a beszerzési ár fölött értékesíteni, valamint a legközelebbi kiskereskedő átlagárától mindössze 9,18 százalékkal térhetnek el. A riválisok fejenként 80 ezer dollárt követelnek a Woodman's-től, mert azt állítják, hogy a benzinkút évek óta tisztességtelenül csábítja magához a vásárlókat.

Nyitókép: iStock / Getty Images

#Gazdaság#benzinkút#egyesült államok#per#benzin#üzemanyag#üzemanyagár#benzinár

Címlapról ajánljuk