Belföld

Virágzik a benzinturizmus az osztrák-magyar határon, újabb kutakon lehetnek gondok

Dévai LászlóDévai László

2022. március 15. 17:14

A szakértők egyelőre nem tudják megjósolni, hogy a logisztika mikor fogja utolérni magát.

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a hosszú hétvégére bevezetett kamionstop sem oldotta meg az üzemanyag-ellátási problémákat, az osztrák-magyar határ magyar oldalán például virágzik a benzinturizmus, ami tovább nehezíti a benzinkutak helyzetét. A holtankoljak.hu értesülései szerint hamarosan az egyik nagy külföldi hálózatnál is ellátási gondok lehetnek.

Egy soproni benzinkúton felirattal figyelmeztetik az autósokat, hogy melyik üzemanyagból fogytak ki.

Egy másik kútnál sorokban kígyóznak az osztrák rendszámos autók. Az egyik Ausztriából érkező autós szerint a magyar benzinturizmussal 30-40 eurót tudnak spórolni egy tankoláson.

Fotó: RTL Híradó

Ha az ember nem lakik mesze a határtól, akkor ez akár egy órányi autózást is megér

– mondja az osztrák férfi.

Nálunk katasztrofális a helyzet

– magyarázza egy másik osztrák tankoló, aki szerint Ausztriában is a magyar kormányhoz hasonlóan kellene kezelni a helyzetet, hogy megállítsák az elszabaduló benzinárakat.

A magyar kormány tavaly novemberben vezette be a 480 forintos árplafont, és mivel azóta  a világpiaci árak szinte folyamatosan emelkedtek, így nálunk a környező országokhoz képest csaknem féláron lehet tankolni. A magyar benzinkutakon a megnövekedett kereslet miatt egyre többször vezetnek be korlátozásokat.


Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója múlt héten azt mondta, részben a benzinturizmus vezetett az ellátási gondokhoz.

Az ellátási gondok miatt a kormány úgy döntött, hogy kamionok, buszok és a külföldi kisteherautók csak piaci áron tankolhatnak, valamint a hosszú hétvégére kamionstopot vezettek be. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a kormány terve nem jött be, mivel az intézkedések láthatóan nem oldották meg az ellátási problémákat.

A szakértők szerint a logisztika még messze nem érte utol magát, és egyelőre nem tudni, hogy a rendszer mennyi idő múlva fog teljesen helyreállni.

A holtankoljak.hu vezetője a Híradónak azt mondta, hamarosan nemcsak a kisebb magánkutakon, hanem az egyik nagy külföldi hálózatnál is hiány lehet az üzemanyagból – igaz, ez nincs összefüggésben az árplafonnal.

A schwechati finomító a héten karbantartási munkák miatt korlátozottan tud csak üzemanyagot szállítani, ráadásul a Duna rekordalacsony vízállása miatt is fennakadásokról adott tájékoztatást a cég, tehát elképzelhető, hogy ennek a hálózatnak az üzemanyag-ellátása is meg inkább akadozni fog

– véli Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Nyitókép: RTL Híradó

Címlapról ajánljuk