Gazdaság

Megúszhatja Európa a következő telet, ha kevesebb orosz gázt kap

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 19:18

Elemzők szerint elegendő cseppfolyós gázzal és norvég gázzal tudják feltölteni idén a kontinens gáztározóit.

Bár a legsötétebb forgatókönyv szerint vagy a szankciók, vagy az orosz vezetés ellenlépései miatt teljesen leállhat az orosz gáz áramlása Európába, a Wood Mackenzie elemzőcég szakértői szerint csökkentett gázszállítások mellett a kontinens kihúzhatja a következő telet – írta a napi.hu.

A hírportál emlékeztetett:

Olaszország szükséglete 40, Németország 50 százalékát szerzi be Oroszországtól. A kelet-közép-európai országok esetén még nagyobb az arány (Magyarországon nagyjából 50-60 százalék), egészen Észtországig és Finnországig, amelyek teljes igényüket az orosz szállítóktól vásárolják meg.

Ugyanakkor Európa gáztárolói, amelyek nemrégen még kongtak az ürességtől, mostanra átlagosan elérték a 30 százalékos feltöltöttséget, idén októberre pedig már 80 százalékos feltöltöttséggel számolnak a szakértők. A kieső orosz gázt pedig egyrészt hajón szállított, cseppfolyós LNG-gázzal, illetve a Norvégia által kitermelt gázzal lehet részben pótolni.

LNG-tankerhajó Szenegál partjainál  / Getty Images

A magas földgáz-árak nagyobb termelésre ösztönzik a gázkitermelőket, valamint némileg csökkent Dél-Amerika és Kína LNG-szükséglete. Így a felszabaduló kapacitásokat Európa szerezheti meg, csökkentve az orosz gázkitettségét.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#gáz#oroszország

Címlapról ajánljuk