Gazdaság

838 milliós állami munkát kapott Mészáros Lőrinc testvére

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. február 16. 11:49

Mészáros János cége ezúttal a Magyar Közútnak dolgozik, a közbeszerzési kiíráshoz képest 308 millió forinttal drágábban.

A Mészáros János tulajdonában lévő Híd-Tám Kft. is befutott az állami Magyar Közút Zrt. 14 részben kiírt közbeszerzésén: Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos testvérének cége három részt vitt el, így összesen nettó 838,1 millió forintnyi megbízást nyert el. A Magyar Közút különböző hídfelújításokra keresett vállalkozásokat, a munkák végleges összértéke meghaladja a nettó 3 milliárd forintot. 

A pályázaton a Colas Zrt. összesen 638,5 millió forintnyi, a Strabag Kft. 569,6 millió forintnyi, a Swietelsky Magyarország Kft. pedig 550,5 millió foritnyi munkát nyert el. Egy-egy megbízást kapott a Kútház Építőipari Kft., a Hídtechnika Kft. és a Korrózió-2001 Kft.

A közbeszerzés eredménye jól alátámasztja az építőipari árakat érintő inflációt. A közbeszerzést 2021 májusában írták ki, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az építőipar termelői árai átlagosan 11,4 százalékkal magasabbak voltak az előző évinél. Ennél jelentősen nagyobb különbségek mutatkoznak a közbeszerzésben előzetesen becsült árak és a nyertes ajánlatok árai között, azt azonban a műszaki tartalom változása is magyarázhatja.

  • A legnagyobb mértékben, 206,9 százalékkal drágult a zombai vízfolyáson lévő híd elbontására és új híd építésére kiírt munka, amelyet a Swietelsky Magyarország Kft. nyert el.
  • Értékben pedig egy Mészáros János, illetve cége által elnyert munka viszi a prímet: a Kerka ártéri híd teljes felújítása 166 százalékkal, nettó 308,7 millió forinttal drágábban talált kivitelezőre, mint amennyire a közbeszerzés kiírásakor belőtték a lehetséges árat.

Mészáros János cégei korábban is dolgoztak már az állami cégnek. Korábban a 24.hu írta meg, hogy a bicskei Herceghalom Interat Zrt. nevű cége a Pappas Autó Magyarország Kft.-vel közösen szerzett meg egy 4,5 milliárd forintos eszközbeszerzési keretmegbízást. De szállított a cégnek fűkaszálógépet és adaptereket, valamint munkaruhákat is.

Kiemelt kép: Bodnár Boglárka / MTI

#Gazdaság#mészáros lőrinc#mészáros jános#közbeszerzés#magyar közút

Címlapról ajánljuk