Gazdaság

Ajándékba kapott területre, 17 milliárdért építenek lovasterápiás központot Fóton Mészárosék

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. február 4. 13:06

Eközben még mindig nem világos, mi lesz a gyermekvárossal és a Károlyi kastéllyal. 

A Mészáros család tulajdonában lévő Fejér B.Á.L Zrt. és az Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. közös ajánlattevőként nettó 17 milliárd 52 millió forintos ajánlatukkal nyerték meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti lovasterápiás központjának kivitelezésére kiírt közbeszerzést – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumaiból.

A hatalmas munkára mások is jelentkeztek: a Vemév-Szer Kft. és a Swietelsky Magyarország is rajthoz állt, a nyertes konzorcium azonban maximális 10 ezer pontjával maga mögé utasította őket. 

Az Orbán-kormány 2017-ben döntött arról, hogy lovasterápiás központot építenek Fóton, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Egyesület (NGYSZ) telephelyén, ahol az egész országból fogadhatják az egészségfejlesztő szolgáltatásokra szoruló fogyatékkal élőket. Ezen a területen egyébként is lovasterápiás központ működik, ami a telekszomszédja a fóti gyermekvárosnak (hivatalos nevén a Károlyi István Gyermekközpontnak), amelyet hamarosan kiürítenek.

2019 márciusában Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője nyújtott be törvényjavaslatot a tizennégy állami tulajdonú ingatlan vagyonkezelési jogának átadásáról a fóti lovasterápiás központ számára. A 24.hu mutatott rá, hogy 

a törvényjavaslatot benyújtó Harrach egyébként a kedvezményezett NGYSZ alelnöke.

Hogy a kiürítésre ítélt, évtizedek óta működő gyermekváros ügye hogy áll, azt nem könnyű átlátni. 2019-ben röppent fel a hír, hogy az itt élő gyerekeket indoklás nélkül szétosztják az ország különböző pontjaira, a patinás épületegyüttest valamiért kiürítik. A meg nem erősített információ tisztázására Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigényléssel fordult az  Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan azért nem kaphatott választ, mert a gyermekközpont felszámolására vonatkozó információkat 10 évre titkosították. 

Szél Bernadett többször is arról beszélt: annak ellenére, hogy a rendszer túlterhelt és férőhelyhiányos, a gyermekvárosban létszámstopot rendeltek el. A Hvg.hu korábbi cikke szerint annyi biztos, hogy a területről a waldorfos és a református intézmények önszántukból készülnek távozni, a gyermekváros területén található, de attól teljesen elválasztott NGYSZ lovasterápiás központja viszont marad, és terjeszkedne. Decemberben a Privátbankár vetette fel, hogy a lovasterápiás mozgolódás lehet a válasz arra a kérdésre, hogy mi lesz a gyermekváros, illetve annak ékköve, a Károlyi kastély sorsa.

A valóban fontos és hasznos kiegészítő terápiaként számontartott lovasterápia körül ugyanis egyre sűrűsödnek az események. Tavaly november 23-án nyújtott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a lovasterápia egészségügyi törvény alá vonásáról, tehát államilag finanszírozottá tételéről. Javaslatát decemberben egy salátatörvény részeként az Országgyűlés megszavazta. 

A mostani közbeszerzés kiírásában három helyrajzi számot tüntetnek fel, 

  • a 0242-es helyrajzi számon újépítésű Lovas és Terápiás Egységet, valamint szállást és kiszolgáló épületet alakítanak ki,
  • a 0204/1-en pedig biogáz-létesítményt építenek.

Két olyan területről van szó, amelyek Harrach Péter javaslatára kerültek NGYSZ-hez. 

Budapest, 2015. november 16. Tóth Tímea, lovasterápiás segítő bemutatót tart tanítványával a közmédia Jónak lenni jó! című jótékonysági kampányát bemutató sajtótájékoztató után a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában 2015. november 16-án. A közmédia adventi adománygyűjtő kampánya a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenységét támogatja. MTI Fotó: Marjai János
Lovasterápiás bemutató a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában. – Fotó: MTI /: Marjai János

A Kövér László elnökletével működő NGYSZ Egyesületet a rendszerváltás idején hozta létre Edvi Péter orvos, aki Orbán Viktorral, Lévai Anikóval és néhány akkori ellenzéki politikussal kezdte szervezni a romániai árva gyerekek mentését. Edvi annyira szoros kötődést alakított ki a fideszesekkel, hogy az egyesület első hivatalos székhelyét is a Lendvay utcai pártszékházba jelentették be.

Az egyesület mellett létrehozott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítványba pedig maga a Fidesz lépett be társalapítóként. Tavaly júniusig a kuratórium tagja volt a brüsszeli botrányba belebukott Szájer József fideszes politikus, jelenleg is a testületet erősíti Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő. A 24.hu cikke szerint a két majdnem azonos nevű szervezet, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Egyesület és Alapítvány csaknem három évtizede működik párhuzamosan, ennek ellenére külön-külön kapnak támogatásokat különféle projektekre.

Nyitókép: Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Mészáros Lőrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#fót#nemzetközi gyermekmentő szolgálat#közbeszerzés#fejér bál zrt.#mészáros lőrinc

Címlapról ajánljuk