Gazdaság

Nettó 800 ezer forint alatt nem lehet kamionsofőrt találni

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 10:30

Egyes telephelyeken 5-10 kamion is bent áll, mert nincs, aki vezesse őket.

Minden korábbinál súlyosabb krízishelyzet állt elő a fuvarozásban, a munkaerőhiány az egekbe szökött, emiatt a bérigények is elszabadultak, a munkakörülmények javítása pedig önmagában nem elegendő sem a dolgozók megtartására, sem az új járművezetők bevonzására – írta meg a legnagyobb taglétszámú hazai közúti fuvarozói érdekképviselet, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) közlése alapján a Napi.hu.

A közúti fuvarozás önköltségét egyebek mellett a koronavírus-járvány, a bizonytalan ellátás, a Brexit, a mobilitási csomag, az energiaválság, az elszabaduló üzemanyagárak, az infláció és a forintárfolyam is befolyásolják. 

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint 800 ezer forint nettó alatt nehéz megbízható, gyakorlott kamionsofőrt találni. A lap szerint hatalmas a fluktuáció, a gépkocsivezetők a legapróbb probléma miatt is könnyen váltanak, mert rengeteg a meghirdetett állás. Emellett kiöregszenek a munkavállalók és a fiatalok nem jönnek olyan ütemben, ahogy az kielégítő lenne.

Sok olyan vállalkozásról tudni, ahol akár 5-10 kamion is áll a telephelyen, mert nincs, aki ráüljön azokra

– mondta Dittel Gábor.

Az üzemanyagárat a kormányzat 2021 végén ugyan maximalizálta, de ez átmeneti állapot, hosszú távra célszerű és érdemes egy indexálási rendszert alkalmazni a folyamatos utánkövetésre, áll a cikkben.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#kamionsofőr#szállítmányozás#fizetés

Címlapról ajánljuk