Gazdaság

Mészárosék 22 milliárdért építenek új focistadiont és sportlétesítményeket Zuglóban

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. január 19. 13:14

A stadion mellett multifunkciós versenycsarnok és küzdősport edzőcsarnok is épül. 

Nettó 22 milliárd forintos ajánlattal a Fejér B.Á.L. Zrt. és az Építő- és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. alkotta konzorcium nyerte el a „BVSC-Zugló Sportcentrum Komplex Fejlesztése keretében: Labdarúgó Stadion, Többfunkciós Versenycsarnok, Küzdősport Edzőcsarnok és kapcsolódó külső létesítmények építése” tárgyban kiírt közbeszerzést az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumai szerint. A megbízás áfával növelt értéke 27,9 milliárd forint.

  • A Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrincék családi cége, az elvenezésben a gyerekek keresztneveinek kezdőbetűi (Beatrix, Ágnes, Lőrinc) szerepelnek. Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, korábban a Fidesz-KDNP színeiben Felcsút polgármestere volt. Az üzletember Orbán Viktor miniszterelnök barátja.
  • Az Épkar Zrt. szintén egy családi cég: Szeivolték vállalkozása több alkalommal volt érintett olyan közbeszerzésekben, amelyben Mészáros Lőrinc valamilyen érdekeltsége megbízáshoz jutott. Az Épkar Zrt. dolgozott például a Puskás Stadion felépítésén, legutóbb pedig az Átlátszó írt arról, hogy Mészáros Lőrinc ZÁÉV nevű cégével 10 milliárd forinttal drágábban újítják fel a Heim Pál Gyermekkórházat.

A közbeszerzés a BVSC Szőnyi úti komplexumára vonatkozik, amelyet egy Rákosrendező felé található telekkel bővítenek. Az eljárás érdekessége, hogy ezt a telket (29834/15 helyrajzi szám) már a teljesítés helyszíneként tüntették fel az eljárásban, azonban ekkor csak a töredéke volt a BVSC vagyonkezelésében, nagyobb része a kiírás idején még a MÁV tulajdona volt. A birtokviszonyokat csak a közbeszerzés kiírása után rendezék: egy december 14-én elfogadott salátatörvény egyebek mellett a BVSC-t jelölte ki a teljes telek vagyonkezelőjének.

A Szőnyi úti sporttelepen egy új futball stadion mellett épül egy új, bruttó 4300 négyzetméteres, multifunkciós versenycsarnok 432 fős fedett lelátóval és napelem-rendszerrel, valami egy új közdősport edzőcsarnok is. Az épületek körül utakat, parkolókat, zöldfelületeket alakítanak ki. 

 

A BVSC-Zugló elnöke Szathmáry Kristóf fideszes politikus, tiszteletbeli elnöke pedig Karácsony Gergely, korábbi zuglói polgármester, aki jelenleg Budapest főpolgármestere. A sportegyesület 14 különböző sportágban nevel utánpótlást. 

A BVSC jelenlegi futball stadionja, ami leginkább egy lelátóval ellátott pálya. A közbeszerzés szerint a bontások után itt épül fel az új stadion: 

 

A Szőnyi úti stadiont 2014-ben kezdték felújítani, 2015-ben pedig átadták a megújított, 105x68 méteres futballpályát, ekkor füvesítették be a salakos futópályát, illetve kiépítettek egy 40x60 méteres, valamint két 22x40 méteres műfüves pályát is. Az átadón Szathmáry Kristóf arról beszélt, hogy a későbbiekben szeretnék a műfüves pályákat befedni, illetve a Szőnyi úti centerpálya lelátóit is felújítani.

Mégis inkább a teljes átépítés mellett döntöttek. Mészárosék itt öt lámpatoronyot, egy acélszerkezetű lelátót, földrézsűs lelátókat, a meglévő focipályát, valamint az utcafronti és a hátsó épületet is lebontják, majd 

egy teljesen új stadiont építenek 1999 fős, fedett lelátóval, drénezéssel, öntözéssel és pályafűtéssel ellátott élőfüves futballpályával, valamint kiegészítő műfüves zónával.

A zuglói eljárást villámgyorsan lezavarták, a részvételi felhívás tavaly októberben jelent meg, december 21-én pedig már az ajánlatok elbírálásnak eredménye is nyilvános lett. 

2018-ban a Házon kívül készített riportot az akkor a jelenleginél jóval kisebb, de már hatalmas Mészáros-birodalom felépüléséről:

Nyitókép: Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#mészáros lőrinc#fejér bál zrt.#bvsc#zugló

Címlapról ajánljuk