Gazdaság

Nyolc év után először lett deficites az euróövezet

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 12:19

Az energiárak növekedése van a háttérben.

Az áruimportnak az energiaárak emelkedésére visszavezethető nagy növekedése miatt novemberben majdnem nyolc éve először kereskedelmi mérleghiánya alakult ki az euróövezetnek az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.

Az Eurostat első becslése alapján az euróövezetben a várt 7,6 milliárd eurós többlet helyett 1,5 milliárd eurós külkereskedelmi mérleghiány alakult ki 2021 novemberében az októberi 3,3 milliárd eurós többlet után. Az euróövezet kereskedelmi mérlege legutóbb 2014 januárjában mutatott deficitet.

Egy évvel korábban, 2020 decemberében még 25 milliárd euró volt az euróövezet kereskedelmi többlete.

Novemberben az euróövezet termékexportja 14,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest 225,1 milliárd euróra, az import pedig 32,0 százalékkal 226,6 milliárd euróra. Az import értékének növekedése elsősorban az energiaárak emelkedésére vezethető vissza.

Januártól novemberig az euróövezet 2,215 ezer milliárd euró értékben exportált termékeket a világ többi részébe, 14 százalékkal többet az egy évvel korábbnál.

Nyitókép: Az eurószimbólumot vetítik az Európai Központi Bank (ECB) toronyházának falára Frankfurtban 2021. december 30-án, a szilveszteri műsor főpróbáján – Fotó: Michael Probst / MTI / AP

#Gazdaság#euróövezet#kereskedelem#hiány

Címlapról ajánljuk