Gazdaság

Saját magát mentette fel törvényi kötelezettsége alól a kormány

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 9:26

Nem hozzák nyilvánosságra a költségvetési egyenleg és az államadósság következő három évre tervezett összegét.

Saját magának adott felmentést a kormány az alól, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia a költségvetési egyenleg és az államadósság következő három évre tervezett összegét – írja a Portfolio.

Az államháztartási törvény szerint a kormánynak minden évben december 31-ig egyedi határozatban kell megállapítania ezeket a számokat, de ahogy már tavaly is megtette, úgy a kedden este kihirdetett rendeletben idén is mentesítette magát a kötelezettség alól. Pedig, mint a gazdasági portál írja, most különösen fontos lenne látni ezeket a számokat, mert a nyár óta hozott új intézkedések miatt a jövő évi költségvetés már csak papíron létezik.

A 2022-es költségvetés elfogadása óta a kormány számtalan új gazdasági döntést hozott a választási évre: ilyen a gyermeket nevelők szja-visszatérítése és a 13. havi nyugdíj egyösszegű kifizetése. A kabinet azt is bejelentette, hogy az eredetileg tervezettnél alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycélt tűz ki jövőre.

A Portfolio szerint a kormány arra készül, hogy még jobban átírja a jövő évi költségvetést egyedi, veszélyhelyzeti rendeletekkel. A kedd este megjelent jogszabályban az is szerepel, hogy a költségvetési szerveknél alkalmazott állami dolgozók után jövőre fizetendő alacsonyabb szociális hozzájárulási adóból fakadó megtakarítást egy központi államkincstári számlára kell befizetni.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

#Gazdaság#költségvetés#államadósság

Címlapról ajánljuk