Gazdaság

Magasabb bérszínvonalat, a politikusok elszámoltatását, Európai Ügyészséget ígér az egyesült ellenzék

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 11:06

Eltörölnék a szerintük legkorruptabb törvényeket, megszüntetnék a „trafikmutyit". Úgy látják: üres a kassza, rekordot dönt az államadósság, az adókulcsokon viszont nem változtatnának. 

Az Egységben Magyarország politikai szövetség – tehát a hatpárti ellenzék – sajtótájékoztatón mutatta be, milyen gazdaságpolitikai lépéseket terveznek a kormányváltás után. Simon András, Márki-Zay Péter kommunikációs munkatársa elmondta: a kormány karácsonyra 1100 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be két lépésben. „Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb fejlesztés jut a magyaroknak az elkövetkező hónapokban, ide vezetett a kormány gazdaságpolitikája és válságkezelése” – fogalmazott, hozzátéve: Romániában már jobban lehet keresni, mint Magyarországon, 370 forint felett van egy euró és „vágtat az infláció”.

Illyés Márton, a Momentum szakpolitikusa, a párt elnökségi tagja szerint bajban kell átvenniük az országot, mert rekordmagas államadósság, kiürült kassza és a NER-cégek által leuralt gazdaság várja őket jövőre. Úgy látja: az a feladatuk, hogy felszabadítsák a magyar gazdaságot, ehhez az értékteremtést kell a középpontba állítaniuk.

„Az új kormány nem emelhet adókat, viszont a személyi jövedelemadó rendszerét igazságosabbá kell tennünk, mert jelenleg a minimálbér adóterhelése Magyarországon a legmagasabb az egész Európai Unióban” – magyarázta Illyés Márton, aki szerint a gazdaság felszabadításának kulcsa, hogy az állami pénzek, fejlesztési források, uniós pénzek az értékteremtést szolgálják, ehhez helyi, integrált fejlesztési terveket hoznak létre a helyi közösségekkel. Arról is beszélt, hogy vissza akarják csatolni a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó régiókat.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője szerint a magyarok évek óta azt látják, hogy „Orbán Magyarországában a tisztességes munkának nincs becsülete, miközben a fideszes elit, a rokonok, a barátok, az oligarchák lopással és korrupcióval milliárdossá váltak, a magyar bérek már a régióban is a sor végén kullognak.” A politikus szerint valódi változás csak akkor lesz, ha 2022-ben „leváltjuk az Orbán-kormányt és kiharcoljuk a minden tagállamra és kormányra kötelező érvényű európai minimálbért.” Varju László úgy látja: egyszerű a választás, mivel „Orbán alatt éveken át a minimálbér alacsonyabb volt, mint a létminimum összege”.

Márki-Zay Péternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak valamint a hat ellenzéki pártnak egyértelmű értékválasztást kell megfogalmazniuk – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Orbán Viktor és csapata több mint 10 éven keresztül azzal versenyzett a világpiacokon, hogy a magyar bérszínvonal viszonylag alacsony

– fogalmazott, hozzátéve: ennek következménye, hogy a magyar polgárok vagyoni helyzete az EU szegénységi küszöb 74 százalékára süllyedt. Ilyen megközelítésből csak Bulgária lakossága minősíthető szegényebbnek, mondta Z. Kárpát Dániel, aki szerint a magyar bérszínvonalat egy tolerálható uniós átlaghoz kell közelíteni. Kiemelte, elfogadhatatlan, hogy a V4-ek tekintetében is Magyarországon a legkisebb a minimálbér.

Rendőrök, tűzoltók, egészségügyi szakdolgozók, nagyon fontos nemzetstratégiai ágazatokban dolgozók tekintetében olyan béremelési programokat kell végrehajtani, amelyek elérik azt is, hogy az érintettek elvándorlása Magyarországról megálljon

 – fogalmazott. Kiemelte a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetét, itt egyenlő esélyeket teremtenének, „ne Orbán Viktor dolgozószobájában dőljön el az, hogy melyik vállalkozó legyen sikeres és ki az, aki versenykörülmények között egyáltalán megpróbálhat talpon maradni”, a tehetség és a szorgalom döntse el azt, hogy Magyarországon ki tud labdába rúgni a piacon.

Tordai: visszavesszük a lopott pénzt

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese az mondta: Márki-Zay Péter vezetésével megszabadítják a magyar gazdaságot a korrupciótól.

A legsúlyosabb ballaszt, ami a magyar gazdaság versenyképességét visszahúzza, az az, hogy kicsatornázzák az összes pénzt, amihez hozzáférnek a fideszesek a Fidesz körüli gazdasági holdudvarba. A közbeszerzések rendszere ma gyakorlatilag arra szolgál, hogy 20-30 százalékos átlagos felülárazással forint száz- és ezermilliárdokat vigyenek ki a közösből a Fidesz-közeli magánzsebekbe

– magyarázta. Állítása szerint ezen változtatni fognak, létrehoznak egy olyan átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert, amely gyakorlatilag egy közbeszerzési rezsicsökkentésnek is felfogható. 

Hozzátette: eltörlik a legkorruptabb törvényeket, így a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások törvényét és felülvizsgálják az érintett beruházásokat. Ígérete szerint felszámolják a „trafikmutyit” és csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, valamint antikorrupciós szervezetet hoznak létre. Tordai Bence arról is beszélt, hogy elszámoltatják a politikusokat, átláthatóvá teszik a vagyonukat, szigorú összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be. 

Meg fogjuk nézni, hogy az elmúlt 12 évben hogyan lettek fideszes miniszterekből milliárdosok és a lopott pénzt pedig vissza fogjuk venni

– fogalmazott.

Nyitókép: Párbeszéd Magyarországért / Facebook

 

 

#Gazdaság#ellenzék#korrupció#kormányváltás

Címlapról ajánljuk