Gazdaság

Idén újra lehet tűzijátékozni

rtl.hurtl.hu

2021. december 26. 9:39

A járvány miatt tavaly nem lehetett tűzijátékokat árulni, idén viszont szabad a vásár, december 28-tól 31-ig.

Idén szilveszterkor szabadon lehet majd árulni és használni bizonyos pirotechnikai eszközöket – írja a VG. Tavaly, a koronavírus-járvány miatt, a kormány döntése nyomán elmaradt a tűzijátékok hivatalos árusítása. 

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a tűzijátékokat árusító helyek engedélyezési eljárásai december eleje óta tartanak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvenni a kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák, vagy nagy áruházak parkolóiban.

Több mint hatszáz konténerből árulják majd a tűzijátékokat az országban. Ezeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi – hangsúlyozta a szóvivő. 

Molnár István, az Absolut Pyro Kft. kereskedelmi igazgatója szintén 600 körüli értékesítési pontot becsült a lap érdeklődésére. Ez 100-150-nel kevesebb, mint 2019-ben, amikor 700 fölött volt az árusítóhelyek száma. 

Magyarországra egy évben 50-60 konténernyi áru érkezik, főleg Kínából. Az ázsiai országban viszont konténerhiánnyal küzd, a járványügyi szabályok miatt pedig a kikötők működése is bizonytalan. Mivel azonban a hazai hivatalos piac a tavalyi tiltás miatt leállt, ezért szinte megmaradt a teljes árukészlet, ezért az ellátási nehézségek nem okoznak gondot a lap szerint.

Nyitókép: Elhasznált és hátrahagyott szilveszteri pirotechnikai eszközök egy debreceni lakótelep parkjában 2020. január 1-jén. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#tűzijáték#pirotechnika#szilveszter#petárda

Címlapról ajánljuk