Gazdaság

Lényegében befagyasztotta az állam a közületi gázárakat is

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 11:50

Megtiltják a gázkereskedőknek, hogy módosítsák a közszolgáltatókkal kötött szerződéseiket. A tilalom csütörtöktől érvényes és a veszélyhelyzet fennálltáig tart.

„A veszélyhelyzet idején a földgázellátás folyamatos biztosítása érdekében” a kormány megtiltja a gázkereskedőknek a közszolgáltatókkal kötött szerződések módosítását. A Magyar Közlönyben megjelent, a hvg.hu által kiszúrt rendeletet szerint a tilalom csütörtöktől érvényes és a veszélyhelyzet fennálltáig tart. Ez praktikusan azt jelenti, hogy árat sem emelni, sem csökkenteni nem lehet, de a kereskedők nem is mondhatják fel a szerződést.

Az utóbbi időben több önkormányzat, például Győr találta szemben magát azzal, hogy a vele szerződésben álló gázkereskedő a megemelkedett gázbeszerzési árakra hivatkozva jelentős áremeléssel módosítani akarta a tavasszal megkötött megállapodást. Győr nem engedett a kereskedőnek, a közgyűlés úgy döntött, hogy nem megy bele abba, hogy távhőcége érvényes szerződését úgy írják át, hogy többet kelljen fizetnie a gázért. 

A lap szerint egy másik kormányrendelet „Észak-Magyarország villamosenergia ellátásbiztonságának biztosítása érdekében” ideiglenesen kijelölte az MVM-hez tartozó Mátrai Erőművet, hogy a detki csomóponton évente pontosan meghatározott villamosenergia mennyiséget tápláljon be a villamosenergia-rendszerbe. Ezért ellentételezésre jogosult, amely azonban kizárólag ennek a szolgáltatásnak a költségeit fedezheti.

Az illetékes minisztereknek kell gondoskodniuk „a tárgyévi villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás keretében megállapított ellentételezés kifizetésének teljesítéséről a jogosult villamosenergia-termelő részére”. Erre 45 milliárd forintot adnak. 

Az RTL Híradó december elején számolt be arról, hogy a kormány 42 milliárd forinttal segíti ki a Mátrai Erőművet. Magyarország legnagyobb szénerőművét Mészáros Lőrinc és egy cseh cég adta el az államnak két éve, 17 milliárd forintért, miután kiderült, hogy korszerűsítése csaknem 350 milliárd forintba kerülne.

Az MTI csütörtöki híre szerint jelentősen csökkent az európai gázár csütörtökön, 13 óra körül 21 százalék körüli veszteséget jelzett a szerdai záróértékéhez képest.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében 137 euró körül jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként mintegy 1601 dollárnak felel meg.

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Gazdaság#közszolgáltatás#áremelés#gáz#fűtés

Címlapról ajánljuk