Gazdaság

Keresztbe tett az omikron a davosi Világgazdasági Fórumnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 20. 14:55

A szervezők lemondták a januárra tervezett svájci gazdasági világtanácskozást az új típusú koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt. A nyár elejére halasztott új időpontig internetes megbeszéléseken jönnek össze a világ politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói.

Elmarad a 2022. január 17-21. közöttre tervezett davosi Világgazdasági Fórum a koronavírus új változata, az omikron gyors terjedése miatt, jelentették be hétfőn a szervezők. A tanácskozást „valamikor a nyár elején” tervezik megtartani, írja az MTI.

A koronavírus-járvány első hulláma miatt a tavalyi, sorrendben 51. tanácskozást online tartották meg 2021. január 25-29 között. Akkor még arról volt szó, hogy májusban Szingapúrban már személyes csúcstalálkozó lehet, de ezt később lefújták a járvány miatt.

A 2022 elejére tervezett fórum lefújása nem jelenti azt, hogy a felek közti tárgyalások megszakadnának, hangsúlyozták a szervezők: 

a résztvevők "A világ helyzete" címmel online tanácskozásokon vitatják meg a világ legsürgetőbb gazdasági kérdéseit.

A davosi tanácskozáson, amelyet egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum (WEF) szervez, a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket szokták megvitatni, meghatározva a legfontosabb feladatokat.

A Világgazdasági Fórum éves találkozóit januárban, a svájci Davosban szokták megtartani, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők akkor a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt.

Nyitókép: archív csoportkép a 2005. januári fórumról, balról jobbra: Bill Clinton (amerikai exelnök), Bill Gates (Microsoft), Thabo Mbeki (a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke), Tony Blair (brit miniszterelnök), Bono (U2 énekese), Olusegun Obasanjo (Nigéria elnöke) – Fotó: World Economic Forum/flickr

#Gazdaság#davos#davosi fórum#világgazdaság#koronavírus#omikron variáns#omikron

Címlapról ajánljuk