Forró nyomon

Laptop lopás okostelefonnal, lélekbiznisz, mindenes titkárnő

rtl.hurtl.hu

2013. november 15. 10:58

Ha az ember siet, egyszerűen, csak bedobja laptopját a csomagtartóba, ilyenkor azt hiszi, mindent elkövetett, hogy ne törjék fel a kocsiját. Pedig a trükkös tolvajoknak elég egy okostelefon és máris tudják, mit és hol keressenek.

Laptop lopás

Nyílván ismerős a mozdulatsor: ha az ember siet, mielőtt kiszáll az autóból, az ülés alá, vagy a csomagtartóba teszi azt, aminek nem kell szem előtt lennie. Ilyenkor mindenki azt hiszi, mindent elkövetett, hogy ne törjék fel a kocsiját. Pedig rettentően egyszerű a módszer: csak egy mobiltelefon kell hozzá, na meg alapszintű technikai ismeretek, és az utcán, másodpercek alatt elviszi a rabló, mondjuk a laptopot az ülés alól, merthogy azt is tudja, hol keresse. Az okostelefonok ugyanis egy egyszerű beállítás után, méter pontosan kimutatják, hol van a technikai berendezés egy parkoló autóban. Ez az, amit a kocsifeltörő tolvajok is használnak. Naponta 10 laptopot lopnak el így, és csak 2 százalékuk kerül elő. De akié eltűnik, általában nem is a drága gépet sajnálja, sokkal inkább, ami benne van. A Forró nyomonban megmutatjuk, hogyan jelez a mobil az értékeket rejtő autók mellett.

Lélekbiznisz

A világ fejlettebb részén természetes, hogy az ember akkor is karban tartja a lelkét, ha nincs semmi baja. Ahogy időnként fogorvoshoz is elmegyünk, nem tömjük be, vagy húzzuk ki a saját fogunkat, miért ne segíthetne szakember akkor, amikor egyedül nehéz viselni a terheket, vagy csak jól esne, ha valaki meghallgatná az embert. Egy olyan rosszkedvű, gondterhelt országban, mint a miénk, természetes, hogy komoly üzleti lehetőség lelki segítséget ajánlani sok pénzért, és meglepő, de minél abszurdabb az összeg és titokzatosabb az ígéret, annál jobban bejön az üzlet. Szóval rengetegen szakképzett pszichológus, vagy pszichiáter helyett inkább aurahegesztőhöz, karmatisztítóhoz, lélekringatóhoz, DNS-szál átrendezőhöz fordul. Hogy dőlhet be valaki egy reinkarnációs utazásnak, bónuszként ajánlott félárú jeggyel? A lélekpiacon 5-15 ezer forint egy óra törődés, elég, ha annyit mond valaki, hogy gyógyít, terápiát alkalmaz, vagy fejleszt. Persze hinni kell benne, különben nem hat – mondják. Ha nem hat, nem hiszünk benne eléggé. Persze ha belegondolunk, hogy nagyjából 10 ezer sarlatán ebből él, és hogy van, aki depressziót próbál gyógyítani nagy önbizalommal, és addig tömi a hülyeségeket a páciens fejébe, míg végül az öngyilkos lesz, már kevésbé vidám a helyzet. A Forró nyomon riportere elment egy guruhoz, aki kezelésbe vette a maga módján. Utána rehipnotizáltatnia kellett magát.

Prostitérkép

Nagyjából 10 ezer prostituált dolgozik Magyarországon, de körülbelül csak minden tizedik áll az az utcán. A többi illegális bordélyokban, internetes oldalakon, vagy a lakásában üzletel. Adót nem igen, vagy csak nagyon kevesen fizetnek. Hivatalos becslés nincs, de nem hivatalos van: évente közel 2 millió aktus származik szexuális munkából, és ha ezt az alkalmanként átlagos 7000 forintos áron számoljuk, az már 14 milliárd forint. Évente!
Miközben a törvény 14 éve előírja, hogy legyenek türelmi zónák, és 14 éve nincsenek, ne számoljuk, ki, mennyi az összbevétel. A rendőrök igazoltatnak, névről ismerik a lányokat, a jóindulatukon múlik, mennyi bírságot fizettetnek velük, ha templom, iskola, óvoda, vagy rendelő közelében állnak. de aki nem fizet, leüli, aztán megy vissza a gondosan kiválasztott helyére. Aki érdeklődik a lányok tevékenysége iránt, kényelmesen, célirányosan keresgélhet, hiszen létezik már felhasználóbarát térkép, amely szinte méterre pontosan megmutatja, mit, hol talál.

Mindenes titkárnő

Tudták-e például, hogy ha valaki munkáért, vagy a munkahelyén az előbbre jutásért, jobb fizetésért felajánlja magát, vagy csak elfogadja az ajánlatot, prostitúciót követ el. De a törvény ezt nem igen tudja büntetni, hiszen a pénz ebben az esetben munkabér, a törvénytelenség nehezen bizonyítható. Ha az állásinterjún, a főnök a kávéfőzésen, titkárnői, asszisztensi feladatokon, vagy mondjuk, a bérszámfejtésen túl nyíltan a feladatok közé sorolja az ő teljes körű kiszolgálását, megsérti az úgynevezett egyenlő bánásmódhoz való jogot, vagy kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát. Egy európai felmérés szerint, amely főleg a közép-kelet-európai országokat, köztük Magyarországot vizsgálta, a nők 25-65%-át, a férfiak 15-30 %-át zaklatták már a munkahelyén, vagy az állásinterjún. Arról nincs adat, hogy közülük hánynak volt bátorsága, lehetősége visszautasítani a főnököt. Kolléganőnk rejtett kamerával felszerelkezve állásinterjúkra ment, és talán nem túlzás azt mondani, vérlázító tapasztalatokat szerzett. A leendő főnökök feltételei között a fénymásolás, bérszámfejtés csak másodlagos, első helyen a szexuális szolgáltatás állt. Mindezt 3 hónapos próbaidőre, nem bejelentett munkahelyen.


Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk