Forró nyomon

Heti egy nő az áldozat, gáz van, biciklitolvajok nyomában

rtl.hurtl.hu

2013. október 27. 16:01

Magyarországon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak miatt. És vannak, akik hosszú évekig, évtizedekig tűrik a brutalitást, mégsem menekülnek, nem mernek kilépni a házasságból. Annak is utánajártunk, hogy kinek van joga ellenőrzni a gázkészüléket, és mindezt kinek kell kifizetni.

Tűrni évtizedekig

Magyarországon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak miatt. Igen! Hetente egy nő. És vannak, akik hosszú évekig, évtizedekig tűrik a brutalitást, mégsem menekülnek, nem mernek kilépni a házasságból. Ez történt Lídiával is. Már elmúlt 70, unokája volt, amikor végre úgy döntött, válni akar. De már késő volt! 84 éves férje, egy szokásos esti dulakodásban leszúrta. A gyilkos férfi most házi őrizetben, meghalt feleségének lakásában él. Tulajdonképpen háborítatlanul. A családi erőszakról tudott a család, a már középkorú fiú, a felnőtt unoka is. Tudták a szomszédok is, mégse bírta senki kimenekíteni az asszonyt a szörnyű kapcsolatból. Mi megpróbáltuk megérteni, mi történt abban a családban, és becsöngettünk Istvánhoz, a felesége meggyilkolásával vádolt férfihez is.

Gáz van!

Ugye, nem kell sorolni, hogy telenként hány ember, gyerekek és felnőttek halnak meg a saját otthonukban, szén-monoxid-mérgezés miatt. Most, ezekben a hetekben, még a nagy fűtési szezon beindulása előtt ajánlatos karbantartani a gázkészülékeinket. Sőt! Vannak, akik számára ez nem ajánlatos, hanem egyenesen kötelező. Egy új, november elsejétől hatályos rendelet szerint ugyanis, ötévente egy úgynevezett műszaki-biztonsági felülvizsgálatnak kell alávetni a teljes rendszerünket. A készülékeket, a szellőzést, a vezetékeket egyaránt. Szóval ez jóval több, mint egy szimpla karbantartás. Ez eddig rendben is van. De a rendelet azt is kimondja, hogy ennek költségét a szolgáltató állja. Csakhogy riportunkból kiderül, hogy a szolgáltatónak halvány, lila gőze sincs arról, hogy ők kiknek, és minek alapján fizetnének. De ez még mind semmi. Csak az a gázszerelő végezheti el ezt a munkát, akinek erre hivatalos engedélye van. A Forró nyomon egy bekamerázott lakásba gázszerelőket hívott, és kiderült, se igazolvány, se engedély, csak a lehúzás van. Az egyik 7500 forintot, a másik 20 ezret kért ugyanazért a munkáért. Aztán összegyűjtöttünk különböző gázszerelők szórólapjait, és ellenőriztük, vajon szerepelne-e a hivatásos gázszerelők nyilvántartásában. Az eredmény megdöbbentő!

Vadveszély


Talán emlékeznek, néhány héttel ezelőtt egy idős asszonyt félholtan találtak a saját udvarán. Hiányzott az egyik karja. A néni később a kórházban meghalt, és azóta, nem tudni pontosan ki, vagy mi okozta a tragédiát. A szakértői vizsgálatok szerint feltehetőleg egy, a portára beszökő állat ölhette meg az öreg hölgyet. De nem ez az egyetlen horror, amivel találkozhattunk az elmúlt időkben. Mentőautóba csapódó hatalmas szarvas, gépkocsik elé ugráló őzek, parkolóban szaladgáló vaddisznók okoznak életveszélyt, jobb esetben nagy károkat. Mit tehetünk, mihez van jogunk, és mihez nincs a vadakkal szemben, amiknek életteréből egyre nagyobb részeket szakít le az ember, ezért kószálnak arra, amerre mi lakunk, autózunk. Megmutatjuk azt a riasztórendszert, ami olyan magas frekvenciájú hangot ad ki, ami elvileg elriasztja az állatokat, és láthatják azt a vadbefogó ketrecet is, amit Budán már használnak, és ami élve, az állatban kárt nem téve, akár egy termetes vaddisznó befogására is képes.

Tolvajt fogtunk!

Évente több mint 12 ezer kerékpárt lopnak el Magyarországon, kétharmadukat Budapesten. Van egy csoport, aki megelégelte, hogy hiába a jobbnál jobb lakatok, a bringás egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy a letett bicajt órák múlva ugyanott találja. 2 éve alakultak, jelenleg 7 városban van csapatuk, körülbelül 100 sikeres akciójuk volt eddig. Biciklikbe (sajátba vagy kölcsönkapottba) olyan jeladót rejtenek, ami képes arra, hogy egy telefonos sim kártya segítségével sms-t küldjön, ha bárki megmozdította a bicajt. Ezután pedig rendszeresen küldi a GPS koordinátákat, ami egy térképre rajzolva mutatja, hogy merre jár az ellopott kerékpár. Három napig kísértük őket Budapesten és Debrecenben. A legdrágábbat, egy 3 millió forintot érő versenykerékpárt elloptak. Hajnali bringás ás autós üldözés sikerrel. Riporterünk egy autó hátsó ülésén találta meg a méregdrága biciklit. Nem sokkal ezután kattant a bilincs az orgazda csuklóján.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk