Forró nyomon

Embert raboltunk és babakocsival próbáltunk közlekedni

rtl.hurtl.hu

2013. október 23. 16:45

Rejtett kamerákkal felszerelkezve több „beépített” lánnyal, és egy szintén „beépített” emberrablóval Debrecen forgalmas pontjain, autóbusz megállókban teszteltük az embereket. Aztán: Fogtunk egy babakocsit és nyakunkba vettük a fővárost, és annak környékét. Megközelíthetetlen zebrák, figyelmetlen, pofátlan autósok, és tudatlan gyalogosok. Harc az életben maradásért, ez jellemzi a magyar közúti helyzetet.

Harc az életben maradásért

Tavaly júniusban Érden egy kismama az úttesten haladva tolta babakocsiját, benne két és fél hónapos ikerbabáival. Egy arra haladó sofőr elütötte őket, a kicsik kirepültek a kocsiból. Mindketten meghaltak. A per ezen a héten kezdődött. Az áldozatok ügyvédje azt mondja, hogy a keskeny járda miatt, a KRESZ szabályainak megfelelően, az anya az úttest jobb szélén, a forgalommal szemben tolta a babakocsit. A sofőr képviselője viszont azt állítja, hogy az asszony át akarta tolni a kocsit az úton, és teljesen váratlanul, körültekintés nélkül lépett az autó elé. A vádlott pedig nem érti, ez hogy történhetett, mert ő nem látott semmit. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen tragédia híre mindenkit óvatosságra int, hogy a sofőrök megállnak a zebránál, nem parkolnak a járdára úgy, hogy a gyalogos ne férhessen el. A gyalogosok pedig nem kószálnak az úttest közepén. De sajnos ez egyáltalán nem így van. Sokan nem tanulnak semmiből. Fogtunk egy babakocsit és nyakunkba vettük a fővárost, és annak környékét. Előfordult, hogy hiába kértük a nagy, fekete luxusautó tulajdonosát, hogy ne várakozzon kocsijával a járda közepén, ő csak legyintett, riporterünk pedig az úttesten a babakocsival csalinkázva próbált tovább haladni. Megközelíthetetlen zebrák, figyelmetlen, pofátlan autósok, és tudatlan gyalogosok. Harc az életben maradásért, ez jellemzi a magyar közúti helyzetet.

A hummeres pere

A héten, Szegeden megkezdődött Thomas Robert B, a hummeres gázolóként hírhedtté vált osztrák férfi pere, akit azzal vádolnak, hogy halálra gázolt egy magyar rendőrt. Megmutatjuk, mi történt a tárgyalóteremben, hogyan reagált az erősen lefogyott férfi a vádakra, mit mond az osztrák konzul, aki szintén végigülte a tárgyalásokat. Felelevenítjük azt a jelenetet is, amikor a vádlott német ügyvédje 50 ezer euróért árulta a Forró nyomon riporterének azt a felvételt, amit a tavaly októberben a hummeres konvoj egyik tagja rögzített, és egy Hummer-szalon tulajdonosának segítségével megmutatjuk, mit is tudnak ezek a brutális járgányok.

Jószomszédi iszony


Magyarországon évente több tízezren jelentik fel a szomszédjukat. Úgy tűnik, ez is egyfajta hungarikum. Rengetegen a NAV-nál tesznek bejelentést, mert szerintük a kedves szomszéd vagyona túl gyorsan gyarapszik, nem ad számlát, vagy a kertjében valami tiltott dolgot művel. Aztán vannak olyanok is, akiket a nagy zaj zavar, a szomszéd duhajkodik, vagy a kakasa kukorékol túl hangosan, esetleg rossz helyre parkolnak, rosszul locsolják a virágaikat, vagy a cseresznyefa ága hajlik át a kertjükbe. A sárosdi Boczkáné esete is hasonló. Azt mondja, pokollá vált az élete, és már hangosan nevetgélni sem mer a saját kertjében. A szomszéd ugyanis feljelentette azért, mert a kéményéből a füst feléjük szállt, de azért is, mert a viráglocsolások alkalmával a férje összesarazta a másik kerítését. Szóval kis világháború zajlik Sárosdon. Erről szól az életük. Káromkodások, ökölrázás, és a feljelentésekről szóló papírtenger olvasgatása teszik ki a napjaikat. Még a jegyző is megpróbált mediálni a kélt fél között, de hiába. A "fülemile" pernek se vége, se hossza, és ilyenkor gyakran még a jog is tehetetlen. Ha lezárul az egyik ügy, rögtön kezdődik a másik, mert valaki mindig újrakezdi a bosszantó és fölösleges játékot.

Lányrablás

A járókelők körülbelül 10 százaléka kapja fel a fejét, ha tőle néhány méterre egy lányt akarnak autóba tuszkolni, elrabolni az utcán. Ezt mutatja a Forró nyomon kísérlete. Rejtett kamerákkal felszerelkezve több „beépített” lánnyal, és egy szintén „beépített” emberrablóval Debrecen forgalmas pontjain, autóbusz megállókban teszteltük az embereket. Riportunkban láthatják, hogy négy igen látványos lányrablási kísérletet produkáltunk, és azt tapasztaltuk, hogy a többség hátra sem fordult a sikoltozásra. Két férfi akadt csupán, aki segíteni próbált. Az egyik rögtön a rendőrséget hívta, a másik pedig megpróbálta megvédeni a tinit. Tettük mindezt azért, mert szeptember 17-én, szintén Debrecenben, a reggel nyolc órai csúcsforgalom közepén egy gimnazista lányt próbáltak egy furgonba tuszkolni. Szerencsére nem sikerült. A rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. Nekünk pedig elmondták, mit tegyünk, és mit ne tegyünk akkor, ha ilyen, vagy ehhez hasonló agresszív jelenetet látunk az utcán.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk