Forró nyomon

Piások, elszakított gyerekek, féltékeny gyilkosok, fémtolvajok

rtl.hurtl.hu

2013. október 15. 14:57

Megnézzük, mennyi is 4 cl pálinka és mi van benne, aztán olyan gyerekeket mutatunk be, akik szörnyű válások áldozatai, utánajárunk annak, vajon mi lehet a gyilkos féltékenység kémiája, végül riporterünk egy illegális fémtelepre is elment, ahol simán eladta kölcsön kapott kábeleit.

Piások

Aki Budapesten, a Nagykörúton sétál, azt tapasztalhatja, hogy a régi butikok helyén sorra trendi kocsmák nyílnak. Olyan kocsmák, amiknek már a kirakatain is nagy betűkkel hirdetik, hogy náluk jóval olcsóbb az alkohol, mint máshol. Akár 500 forinttal is kevesebbe kerül 4 cl pálinka, mint a menő belvárosi szórakozóhelyeken. Tódul is a közönség hétköznap, és persze a hétvégeken is, kora délutántól hajnalig. Főleg a fiatalok, akik ezeken a helyeken „melegítik be" magukat a partik előtt. Először arra gyanakodtunk, hogy talán hígítják az italokat, talán összekeverik házi főzésű szesszel. Mert bárhogy is számolunk, ha 4 cl pálinka 290 forint, akkor egy fél liternyi szeszt maximum 3500 forintért lehet eladni, ha ebből levonjuk az adókat, a kocsma költségeit, és nyilván haszonnal is számolunk, akkor ezer-kétezer forint környéki nagykerár jön ki. Ennyiért gyümölcsből készült minőségi pálinkát lehetetlen előállítani. Így hát rendeltünk, és „mintákat" vittünk a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának laboratóriumába, ahol a szakembernek nem is annyira a minőséggel, inkább a mennyiséggel volt problémája. A 4cl ugyanis nem 4cl, kevesebb. A tekintélyes forgalmat elnézve kupicánként így sokat spórolhatnak a vendéglátósok. A fogyasztókat, akik közül sokan már délután részegen tántorognak, ez nem nagyon érdekli. Így is olcsó a pia, és annak, aki be akar rúgni, ez épp elég. A statisztikák szerint a magyar kamaszok 60%- a heti rendszerességgel iszik. Ez közel 10%-kal több mint az európai átlag. Aki pedig már fiatalkorában rendszeresen fogyaszt alkoholt, az nagy eséllyel lesz alkoholista felnőtt.

Elszakított gyerekek

Amikor két felnőtt ember egymásba szeret, nem gondolnak arra, milyen lesz majd az illetőtől válni, mit hoz ki a másikból a megalázottság, a sértődöttség, a düh, vagy a tehetetlenség. Azt meg végképp nem tudják egymásról feltételezni a szülők, hogy ha mégis úgy alakul, ne a gyerek érdekében döntsenek. Az elmúlt majdnem 15 évben ezer házasságkötésből 562 válással végződött, tehát legalább minden második házasság. Évente nagyjából 100 ezer gyerek elhelyezéséről nem tudnak megegyezni a szülők, ilyenkor a harc a végsőkig elmérgesedik, és persze így vagy úgy, egyik szülő veszít. Jobb esetben csatát, a legrosszabb esetben a gyereket. Sok, nagyon sok cifra példa van arra, hogy ilyenkor mire képes, akitől elszakítják a gyerekét. Láthatták a Forró nyomonban is, hogy ha kell, vannak gátlástalan tanuk, szakértők, akiknek semmi sem drága. A legfurcsább mégis az, ha a szülőnek sem. Még a gyerek sem. Riportunkban egy olyan anya szólal meg, aki hónapok óta nem látta a kislányát, akivel az apa Németországba távozott. Pedig a bíróság ideiglenesen nála, az anyánál helyezte el a gyereket. A pici lányt várják haza az apai nagyszülők is, akik azt mondják, fiúk azért szökött meg vele, mert attól félt, a végleges bírói döntés után, majd ő nem láthatja Virginiát. És megismerhetnek egy másik nagyapát is, aki a szülők szörnyű válása miatt már régóta csak skype-on tudja tartani a kapcsolatot unokájával. Azon keresztül mesél neki, és úgy társasjátékoznak, hogy a nagypapa itthon dob a kockával, a kisfiú pedig a világ másik végén lép a piros bábuval.

Őrült féltékenység


Ha enyém nem lehet, másé se legyen! Talán ilyen egyszerűen is össze lehet foglalni azt, amit egy eszeveszetten féltékeny ember érez. A gyilkosságok jelentős százalékának oka a szerelemféltés. És többnyire nem csak egy áldozat van, hiszen a múlhatatlanul szenvedő családtagok, a hátrahagyott gyerekek, szülők is azok. Egy drávagárdonyi lelakatolt házba riporterünk az ablakon keresztül mászott be egy fiatalemberrel, aki évek óta nem járt az elhagyatott szobákban. Nem bírt visszamenni oda, ahol az apja megölte édesanyját, mert úgy hitte, megcsalja. Négy gyerek maradt utánuk, akik már egymással sem bírnak találkozni. Vajon mi lehet a gyilkos féltékenység kémiája? Hogyan borulhat el így valakinek az agya? Ezekre a kérdésekre egy másik gyilkos adja meg a válaszokat. A férfi fiatal szeretőjét szúrta halálra. 33 évet kapott. Azt mondja, ha a lány akkor, abban az őrült pillanatban elszalad előle, ő nem ment volna utána. De nem szaladt el, mert sose hitte volna, hogy volt élettársa mire képes.

Meleg az áru!

A Forró nyomon szerkesztőségében az elmúlt héten fogadásokat kötöttünk, hogy vajon beveszik-e méhtelepeken a lopott csatornafedelet, és villamosvezetékeket. Bevették! Nem is sejtettük milyen könnyen. A fémárut persze nem loptuk, hanem a Fővárosi Csatornázási Művektől, és a BKV biztonsági igazgatójától kaptuk. Láthatják, hogy riporterünk a szajrét kis kocsin húzva, hogyan sétál be a telepekre. Volt, hogy rendőrök mellett haladt be a kábelekkel megrakott taligával, majd néhány perc múlva, szintén jó feltűnően, már az üres kocsival távozott. Közben a kábeleket bent, az illegális telepen már darabolták is, és csak annyit mondtak „hát meleg az árú". A bevett csatornafedőről és a többiről is, még papírt is adtak, csak nem az volt rajta feltüntetve, amit bevittünk. A fémtolvajok és az illegális kereskedők havonta sokmilliós károkat okoznak. Teszik ezt annak ellenére, hogy mindezekért akár 15 évet is kaphatnak. Európában nálunk büntetik a legszigorúbban az ilyen jellegű bűncselekményeket. De úgy látszik hiába.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk