Forró nyomon

Gyerekrablás, jogos önvédelem, verekedő szülők

rtl.hurtl.hu

2013. szeptember 19. 15:10

Riporterünk "gyerekrabló akcióba" kezdett. A szülők persze tudtak róla. A kísérlet egy brit kutatáson alapult. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a gyerekek vajon tényleg hallgatnak-e arra az unásig ismételt mondatra, hogy ne menjenek el idegennel.


Gyerekrablás

A cukros bácsi csúnya vagy öreg, vagy szakállas, mindenképpen ránézésre gonosz. Így gondolhatják a gyerekek, hiszen annyit óvjuk tőle, hogy képzeletében felruházza mindenféle negatív tulajdonsággal. Ezért aztán a kedves, barátságosan viselkedő, segítséget kérő nő, aki az elveszett kiskutyáját keresi, nem tűnik veszélyesnek sem a két és fél éves, sem a 11 éves gyerek számára. Riporterünk egy aranyos kiskutya fotójával járta a játszótereket. - Morzsit keresem! Eltűnt, de valahol itt kell lennie. Segítesz megkeresni? Ezzel a szöveggel állította meg a gyerekeket, akik mentek és keresték a cuki kutyust. Követték a riportert át a játszótér kapuján, ki a parkoló autók közé, ahol már könnyűszerrel be lehetett volna rángatni a kicsiket egy autóba. Kilenc gyereket teszteltünk, és az eredmény nagyon elgondolkodtató lett.

A szülők persze tudtak az akciónkról. Úgy tettek, mintha elmerülnének a játszótéri tereferében, szándékosan nem figyeltek a gyerekükre, mert kíváncsiak voltak arra, hogy az ezerszer ismételt "sose menj el idegennel" kezdetű intés, vajon elérte-e a hatását. Látni fogják, mennyire. Ezt a tesztet egyébként egy brit, hasonló eredménnyel járó kísérlet alapján végeztük, és mindezzel azért foglalkozunk, mert az elmúlt héten egy kudarcba fulladt gyerekrablásról beszélt a sajtó, rengetegen osztották meg a hírt az interneten is. Azóta kiderült, a budapesti iskolában történt eset vaklárma volt. De játszótéri akciónk azt mutatja, tényleg jobb félni, mint megijedni.


Jogos önvédelem

Egy idős férfi megölte a fiát. Felmentették. A 75 éves Szénási Ernőt, és feleségét évek óta tartotta rettegésben a saját gyerekük. A harmincas éveiben járó alkoholista, agresszív férfi még otthon lakott, a szülei pénzén élt. Állandóak voltak a veszekedések. Egy este ismét kitört a balhé. Ernő bácsi tévézett, de ez fiát zavarta, ezért nekiesett. Káromkodva ütötte, rúgta az édesapját, aki nekiesett a falnak, De aztán a jó erőben lévő idős ember csak visszacsapott. Miután a fiú földre került, édesapja szaladt orvosért a faluba, de mire visszaértek már nem tudták megmenteni. A Debreceni Törvényszéken felmentették Szénási Ernőt. Az új Alaptörvény szerint ugyanis alkotmányos jogunk megvédeni magunkat, és az új Büntető Törvénykönyv is kimondja, felmenthetik azokat, akik önvédelemből okozzák valakinek a halálát. Ettől persze Ernő bácsi lelke, élete nem lett könnyebb.

Sínre fektették

Az előző családi drámával ellentétben, volt egy idős férfi, aki nem tudta magát megvédeni a saját családjától. A sógorék évek óra "rájártak" a nyugdíjára. Aztán volt egy pont, amikor az idős, beteg ember ezt megelégelte. Legutoljára 20 ezer forintot akartak tőle. Nem adott. Akkor félholtra verték, de ez a kegyetlenség sem volt nekik elég. A magatehetetlen bácsit egy kerékpáron a vasúti sínekhez vitték, és ráfektették. A rendőrség sokáig öngyilkosságnak hitte az esetet, de a faluban egyre többen pletykálták, hogy a rokonoknak közük lehet az idős ember halálához. A szóbeszéd végül eljutott a rendőrökhöz is. Vajon milyen lepusztult, tönkrement életek állhatnak egy ilyen felfoghatatlanul brutális tett mögött? Mit élhetett át a férfi? Nehéz ezekre válaszokat találni.


Tömegverekedés a szülőbálon

Azt hittük, hogy az iskolai agresszió tárháza betelt. Tévedtünk. Van, hogy gyerek ver gyereket, gyerek ver tanárt, tanár ver gyereket, szülő ver tanárt. És most itt a legújabb. Szülő ver szülőt! Az ürömi apukák és anyukák jótékonysági iskolai bálja ugyanis tömegverekedésbe torkollott. Pedig, ahogy mondani szokták, minden olyan szépen indult. A tornateremben felvonultak a helyi jómódú polgárok. Az asszonyok süteményeket hoztak, divatbemutatóztak, és persze tombola is volt. De egyszer csak elszabadultak az indulatok,kitört a pánik. Nőket pofoztak, ruhákat téptek, és egy szódásszifon is elcsattant. Mégpedig az egyik köztiszteletben álló apuka fején. Podhorcsek Ádám ürömi vállalkozó azt mondja, azóta munkaképtelen.

Orvosi kezelésekre jár. Most 10 milliós kártérítést, és havi 200 ezer forintos életjáradékot követel állítólagos támadójától, aki nem mellesleg a szülői munkaközösség elnöke. Hogy miért robbant ki a verekedés? Pontosan megfogalmazni nehéz. A helyeik arról beszélnek hogy, évek óta tart az ellenségeskedés az "óürömi és az újürömi" befolyásos családok között. A régi lakosok, és a újonnan épült lakóparkok, családi házak tulajdonosai rivalizálnak egymással. A szülőbál pedig jó alkalom volt a harcra. És hogy mindeközben mit csinálnak a gyerekek? Iskolába járnak.



Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk