Forró nyomon

Best of: Kamubérletek és Mikulás-csomagok nyomában

rtl.hurtl.hu

2013. augusztus 7. 10:00

Leteszteltük, hogy a piacon vásárolt kamubérletet kiszúrják-e a BKV-ellenőrök. Aztán: Kiskapuk és Mikulás-csomagok, pótdíjak és dühös sofőrök. A Forró nyomonban az is kiderül, mennyit kell fizetnünk a parkolásért Budapesten, és a többi magyar nagyvárosban, és mennyit fizetnek szomszédaink.

1.Szabadon csinálhatják

Korábban már megmutattuk Önöknek, hogy milyen könnyen lehet vásárolni, tiltott, illegális termékeket a magyar piacokon. Például azon a piacon, amit most be akarnak zárni. Macskabunda, sokkoló, hamis nyelvvizsgabizonyítvány és diákigazolványhoz való matrica, ezek mind kaphatók. Vajon miért nem leplezi le, fogja el a dealereket senki? Leteszteltük, hogy a piacon vásárolt kamubérletet kiszúrják-e a BKV-ellenőrök.

2. Mentőakció

Több száz olyan alapítvány létezik ma Magyarországon, melynek a nevében szerepel a mentő szó. Nem nehéz kitalálni, miért. A gyermekeket mentő szolgálatoktól például ugye senki sem sajnálná a támogatást. De ez a hívószó sajnos nem minden esetben takar valódi mentést, és a sok hasonló nevű alapítvány közül így nehéz kiválasztani, melyik is érdemli meg igazán az adományokat. Riporterünk talált egy olyan szervezetet, melynek neve a megtévesztésig hasonlít a legismertebb robogós mentőszolgálatéhoz. Ők azok, akik néhány évvel ezelőtt a fulladástól mentettek meg egy kislányt. Erről akkor beszámolt szinte az összes napilap. Csakhogy az a robogós társaság, amit mi hívtunk, az egy másik. Mégis, amikor azt mondtuk, adományozni szeretnénk, azt válaszolták, igen-igen, ők az ismert társaság, küldhetjük a pénzt. Vajon miért éri meg menteni? És a rengeteg, egyébként legálisan működő alapítvány közül, hogy tudunk választani? Ezekre keressük a válaszokat.

3. Harc a Mikulás-csomagok ellen

Riportunk szereplői olyan emberek, akik szembeszálltak a parkolási társaságokkal, mert úgy gondolták, őket megtévesztve, jogtalanul kaptak büntetést. Közülük van, aki pert is nyert már. Megmutatjuk a legkirívóbb, és legáltalánosabb eseteket. Kiskapuk és Mikulás-csomagok, pótdíjak és dühös sofőrök. Riporterünk az egyik fővárosi kerületben majdnem tíz percig sétált, mire parkolóórát talált, máshol pedig olyan parkolóhelyet fedezett fel, ahol a gyanútlan autós akkor sem tud szabályosan parkolni, ha nagyon akar. De akad olyan eset is, amikor a sofőr nem tudja, hogy megbüntették, csak a súlyos tízezrekről szóló pótdíjjal is megterhelt csekk kézhezvétele után értesül arról, hogy esetleg hibázott. A Forró nyomonban az is kiderül, mennyit kell fizetnünk a parkolásért Budapesten, és a többi magyar nagyvárosban, és mennyit fizetnek szomszédaink Bécsben, Prágában, Pozsonyban.

4. Matricákkal a részeg garázdák ellen


Miskolc kocsmáiban még hónapokkal ezelőtt meglepő szemléltető ábrákat ragasztottak ki a rendőrök. A színes rajzokon szavak nélkül próbálják elmagyarázni, hogy mi vár arra, aki részegen késel, verekedik. Kórházba kerül áldozata, de ő is megsérülhet. A gyógyítás költségeit pedig majd neki kell fizetnie, és végül, ha meggyógyult, szomorúan gubbaszthat majd a rácsok mögött. A rendőrök tehát ragasztgatnak, a vendégek pedig iszogatnak. Hogy ez a bűnmegelőzési módszer mennyire hatásos, azt maguk az érintettek, a kocsmák törzsközönsége mutatja, mondja el.

Részletek a Forró nyomonban, vasárnap 21:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk