Forró nyomon

Best of: Bűz, drog, bántalmazás

rtl.hurtl.hu

2013. július 25. 11:00

Mit tehetünk, ha a mellettünk lakó számunkra elviselhetetlen körülményeket teremt? Aztán: Évekig kellett tűrnie a családon belüli erőszakot, végül véget vetett életének.

1. Valami bűzlik!

5 éve elviselhetetlen a bűz egy egri panelházban. 2008-ban kezdődött, senki nem tudta mire vélni a folyosón, a liftben és a tiszta lakásokban is. Aztán a szagok egy idő után az egyik 5. emeleti lakásba vezettek. Egy magányos, özvegy nyugdíjas asszonyhoz, akinek egyetlen szenvedélye a vásárlás. Igen ám, de a bevásárlás után nem teszi hűtőbe sem a húsokat, sem a többi romlandó ételt. És nem is dobja ki. Ezért bűzlik a panel. Volt olyan szomszéd, aki elköltözött, mert nem bírta tovább, mert még a konnektorokból is rothadó fehérje szaga ömlik. De a többiek nem tudnak hova menni. Próbálták szép szóval, kevésbé szép szóval, hivatalokkal, de nem jutottak semmire. Amíg nincs fertőző betegség, lehet akármilyen nagy a bűz, azt mondják, nem tehetnek semmit. Megkerestünk hát egy bűzvizsgáló labort, és beszereztük a hivatalos bűzmérés eredményét. Jószomszédi iszony, mit tehetünk, ha a mellettünk lakó számunkra elviselhetetlen körülményeket teremt?

2. Miért hagyták, hogy így legyen?

Műsorunk hónapok óta rendszeresen bemutat olyan megrázó családi történeteket, melyekben a gyerek az áldozat. Tesszük ezt addig, amíg meg nem tudjuk, miért hagyják a hatóságok, hogy hosszú évek teljenek el addig, amíg egy gyermek fel nem szabadul az őt ért molesztálások, verések súlya alól. Természetesen mindezek feldolgozására talán egy élet hossza sem elég, de miért kell évekig bírósági tárgyalásokra járniuk? Miért kell magára hagyva várniuk az ítéletet? Egy létavértesi kislány, Leila apja 15 évet kapott gyermeke több éven át tartó súlyos molesztálásáért, pont annyit, mint ahány éves volt a gyerek, amikor nem bírt tovább várni. A vonat elé vetette magát. Évekig kellett tűrnie a családon belüli erőszakot, de amikor végre szólni mert, akkor intézetbe került és magányosan rettegett attól, hogy apja majd egyszer érte jön.

3. Drog bármi áron

Több ezer olyan beteg ember él Magyarországon, aki naponta szúrja magát, mert kábítószer nélkül meghalna. Az ő életük gyakorlatilag az anyag napi beszerzéséből áll. Nem lehet róluk nem tudomást venni, mert itt élnek köztünk, és segítségre szorulnak. De a magyar tűcsereprogram bajban van. Pénzhiány miatt harmadára csökkent a kiosztható steril tűk használata, ami azt jelenti, hogy egyre többször használják, és egymás között is cserélgetik ugyanazt az eszközt. Ezzel pedig megtöbbszöröződhet a fertőző betegségek, köztük a HIV fertőzöttek száma. Megdöbbentő riportunkban egy olyan férfi napját követjük, akit húsz éve tart fogságban a heroin és más kábítószerek is. Láthatják, hogyan szerzi be az anyagot, hogy kereskednek a betegek a szintén súlyos függőséget okozó leszoktató gyógyszerrel. Romos házak, parkok, félreeső vasúti sínek mellett szúrják magukat azok, akiken egyre nehezebb segíteni.

Részletek a Forró nyomonban, vasárnap 21:00-kor!


Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk