Forró nyomon

Drog fogságában, hamis gyógyszerek, halálos sonkák

rtl.hurtl.hu

2013. március 26. 14:37

Megdöbbentő riportunkban egy olyan férfi napját követjük, akit húsz éve tart fogságban a heroin és más kábítószerek is. Láthatják, hogyan szerzi be az anyagot, aztán megnézzük, mit okozhat egy internetről rendelt álgyógyszer, és utánajárunk annak is, jobb-e a drága sonka?

1. Mit eszünk Húsvétkor?

Vásároltunk, és vizsgáltattunk. Stábunk sonkabeszerző körútra indult, és hat féle sonkát vett a szupermarketekben és a piacokon. Ezek után zsákmányunkat egy élelmiszervizsgáló laboratórium szakemberei egy hétig vizsgálták. Darabolták, ették, szagolták, megnézték a húsok sótartalmát, és a mikrobiológusok is több tesztet elvégeztek. A sonkateszten két termék bukott meg. Az egyik pulykasonkában a megengedettnél magasabb Staphylococcus aureus baktérium jelenlétét mutatták ki, ami a többi közt okozhat komoly ételmérgezést, de még agyhártyagyulladást is. Jobb-e a drága sonka? Milyen a gyorspácolt, és mi van a hagyományos parasztsonkában? Ennek jártunk utána. De tojásokat is átvilágítottunk és megmutatjuk, hogy néz ki egy „öreg”, no és milyen a friss, még sokáig eltartható.

2. Hamis gyógyszerek

Pont úgy néz ki, mint az igazi. Ugyanolyan a csomagolása és a színe is, de a hatása más. Nagyon más! Életveszélyesek is lehetnek a hamis gyógyszerek, amelyeket barkács-jelleggel, ahogy riportunkban is láthatják, konyhákban, fürdőszobákban kotyvasztanak, vagy udvari betonkeverőkben állítanak elő. Az illegális termékekben találtak már krétaport és patkánymérget is. Az internetről mi is rendeltünk egy ilyen álgyógyszert, amiről persze kiderült, nem segít, inkább árt.

3. Drog bármi áron


Többezer olyan beteg ember él Magyarországon, aki naponta szúrja magát, mert kábítószer nélkül meghalna. Az ő életük gyakorlatilag az anyag napi beszerzéséből áll. Nem lehet róluk nem tudomást venni, mert itt élnek köztünk, és segítségre szorulnak. De a magyar tűcsere program bajban van. Pénzhiány miatt harmadára csökkent a kiosztható steril tűk használata, ami azt jelenti, hogy egyre többször használják és egymás között is cserélgetik ugyanazt az eszközt. Ezzel pedig megtöbbszöröződhet a fertőző betegségek, köztük a HIV fertőzöttek száma. Megdöbbentő riportunkban egy olyan férfi napját követjük, akit húsz éve tart fogságban a heroin és más kábítószerek is. Láthatják, hogyan szerzi be az anyagot, hogy kereskednek a betegek a szintén súlyos függőséget okozó leszoktató gyógyszerrel. Romos házak, parkok, félreeső vasúti sínek mellett szúrják magukat azok, akiken egyre nehezebb segíteni.

Részletek a Forró nyomonban, szerdán 20:30-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk