Forró nyomon

Önvédelem, öregezés, átvert vásárlók

rtl.hurtl.hu

2013. március 1. 14:19

Megmutatjuk a leghatásosabb önvédelmi módszereket, és azt is, ki és milyen feltételek mellett tarthat magánál vagy otthon fegyvert. Aztán: Nagymamákat és nagypapákat láthatnak harc közben. Olyan nyugdíjasokat, akik úgy döntöttek, nem lesznek áldozatok. Végül kiderül, mit tegyen az, aki nem autószakértő, de nem akar pórul járni autóvásárláskor.

1. Hol vagy Zolika?

Nem csak egy anyának és egy apának van joga látni a gyerekét, hanem a nagyszülőknek is joguk van ahhoz, hogy kapcsolatot tartsanak az unokájukkal. Pont ezért harcol, kutat, nyomoz és fordult ügyvédhez két nyíregyházi nagyszülő, akik elkeseredett levelet írtak szerkesztőségünknek. Történetük valóban nagyon szomorú. Van egy unokájuk, Zolika, akit - mivel lányuk nem tudott gondoskodni róla-, ők neveltek évekig. Aztán egy napon megjelent lányuk, Beáta, és se szó, se beszéd, elvitte magával a kisfiút. Azóta egyszer láthatták. Akkor azt tapasztalták, hogy testét lila foltok borítják, de nem tehettek semmit, mert a gyereknek és anyjának ezek után nyoma veszett. Négy éve keresik őket. Annyit tudnak, hogy lányuk új párja, a gyerek nevelőapja a Csillag börtönben ült, agresszív ember. Még arról is hallottak, hogy a kisfiút beíratták iskolába, de oda egyetlen napot sem járt. Talán külföldre vitték? Ebben sem lehetnek biztosak. Zolika eltűnéséről tud a kormányhivatal, a gyermekvédelem, a gyámügy, mégsincs meg. Mi megpróbáltuk kideríteni, ki mit tud róla. Magyarországon évente 60 ezernél is több kapcsolattartási "ügy" gyűlik össze. A szakember azt mondja, sokszor csak akkor kerül igazán fókuszba a gyerek sorsa, amikor valami szörnyűség történik vele.

2. Jogos önvédelem?

Az egész egy átlagos kocsmai balhénak indult. A kapatos vendég káromkodva, késsel hadonászva fenyegette a tulajdonost, aki azt mondja, védekeznie kellett. Az eldurvult vita úgy fejeződött be, hogy a vendéglátóhely vezetője hátba szúrta a duhajkodó férfit, aki meghalt. Mindezt maga az elkövető mesélte el nekünk. De vajon jogosan védte meg így magát? Milyen fenyegetettség kell ahhoz, hogy valaki öljön? Egyáltalán hogy lehet utólag bizonyítani például azt, hogy jogosan cselekszik, védi magát valaki akkor, ha a lakását kifosztó tolvajt lelövi? És lehet-e másképp védekezni? Megmutatjuk a leghatásosabb önvédelmi módszereket, és azt is, ki és milyen feltételek mellett tarthat magánál vagy otthon fegyvert.

3. Üss az életedért


Sajnos sokat hallunk mostanában az úgynevezett " öregezésről". A bűnözők egy jelentős csoportja ugyanis az idős emberek elleni támadásokra specializálódott. Az előbbi, önvédelemmel foglalkozó riportunkat folytatva, megmutatjuk, mit tesznek az igazán bátor idősek. Nagymamákat és nagypapákat láthatnak harc közben. Olyan nyugdíjasokat, akik úgy döntöttek, nem lesznek áldozatok. Megvédik magukat. Zsuzsi néniben, a harcias Emikében és a csípőműtéten átesett Gyulában az a közös, hogy támadóikat, ha nincsenek felkészülve az ellenállásra, képesek lesznek, ha nem is földre gyűrni, de megfutamítani biztosan.

4. Használt autót vegyenek!

Képzeljék el, hogy megveszik a hőn áhított családi autót, de sohasem használhatják, mert nem írhatják a nevükre. A fészerben kell állnia, talán örökre. Vagy gondoljanak bele abba, mennyire dühösek lennének, ha életük autójáról kiderülne, hogy nem az a motor van benne, amiről a papírjai szólnak, és amiért fizettek. A rendőrség szerint évről évre egyre többen járnak így, amikor használt autót vásárolnak. A Forró nyomon megtalálta azt az autókereskedőt, aki nemes egyszerűséggel "parasztnak" hívja a vevőit, akik rendre beperlik őt, mert nem azt kapják, ami a hirdetésben szerepel. Láthatják, hogy mik az árulkodó jelek, és hogy mit tegyen az, aki nem autószakértő, de nem akar pórul járni. Egy biztos, nagyon szemfülesnek kell lenni.

Részletek a Forró nyomonban, szerdán 20:30-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk