Forró nyomon

Pedofilok, gyógyszerfüggők és hitelcsapdák nyomában

rtl.hurtl.hu

2013. február 5. 17:17

A pedofil beteg vagy bűnöző? Csak a szexről vagy a hatalomról is szól mindez? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Aztán megmutatjuk a gyógyszerfüggőség kialakulásának szomorú fázisait, és azt is, hogy a jóhiszemű orvosokat becsapva, hogyan juthatnak nyugtatókhoz a legelvetemültebb függők. Végül a fogyasztói csoportok nyomába eredünk.

Pedofilok

Évente 40-50 pedofíliával vádolt ember kerül bíróság elé Magyarországon. Ennyi esetet ismerhetünk, de azt még megbecsülni sem lehet, hogy hány - ahogy a jog mondja - kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény marad felderítetlenül. Sok család a négy fal között tartja a szörnyűséget, csak évtizedek múlva derül ki, ha egyáltalán kiderül, hogy mi is történt otthon, az iskolában, vagy az edzésen. Aztán sokszor az is előfordul, hogy nem történt semmi. A gyerek, a volt férj vagy feleség így áll bosszút az őt ért vélt vagy valós sérelmekért. A Forró nyomon kamerája előtt egy olyan férfi vall, aki 4 és fél évet kapott kiskorú ellen elkövetett fajtalankodás miatt. Aztán a héten ott voltunk egy tárgyaláson is, ahol egy nevelőapa volt a vádlott. Róla a neveltlánya állítja, hogy molesztálta. Interneten terjedő meztelen tiniképek, családon belüli erőszak, a pedofília mélységes bugyrai. De vajon hogyan lehet meggátolni? A pedofil beteg, vagy bűnöző? Csak a szexről vagy a hatalomról is szól mindez? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Hitelcsapda

Csak egy személyi igazolvány és egy folyószámla kell, aztán már jön is a hitel. Önök hinnének egy ilyen ígéretnek? Sokan biztos azt válaszolják, hogy nem, de aztán szorult helyzetben mégis beleugranak. Az újságok tele vannak olyan hirdetésekkel, melyek gyanúsan kedvező feltételek alapján adnak kölcsönt, tulajdonképpen bárkinek. Az ilyen cégek többsége nem mondja magáról, hogy fogyasztói csoport, ami azt jelenti, hogy a hitelre várók befizetnek egy belépési díjat, aztán ezekből az összegekből, és az előre fizetendő havi törlesztő részletekből van, aki kap kölcsönt és van, aki nem. A többség persze sohasem kap, és a befizetett pénzét is bukja. Ezek a vállalkozások tehát a fogyasztói csoport megnevezést messze kerülik, de a szerződés aláírása után mégis csak kiderül, valójában azok. Rejtett kamerával elmentünk egy ilyen céghez, hogy megmutassuk, mennyit, hogyan kell fizetnie azoknak a naiv embereknek, akik így akarnak hitelhez jutni, mert máshogy már nem tudnak. De így se kapnak egy fillért sem, csak fizetnek. Elmentünk a Gazdasági Versenyhivatalba is kérdezősködni, és míg a portán vártunk, a pulton olyan újságot találtunk, melyben pont olyan hitelintézetnek álcázott fogyasztói csoportok hirdetnek, melyekre a versenyhivatal emberei vadásznak.

Gyógyszerfüggők


A magyar gyógyszerfüggők száma még az óvatosabb becslések szerint is több százezer. Rengetegen élnek szorongásgátlókon, nyugtatószereken. Mondhatni, ez nálunk népbetegség. Nem csoda hát, hogy az illegális gyógyszerkereskedelem is virágzik Magyarországon. Sajnos a neten percek alatt hozzá lehet jutni olyan vényköteles orvosságokhoz, melyeket csakis szigorú orvosi felügyelet mellet lehet szedni, mert súlyos függőséget okozhatnak. A többség egy-egy szemmel kezdi, de aztán rövid úton eljut odáig, hogy naponta egy marékkal is beszed belőlük. Aztán nincs megállás, a gyógyszer droggá változik. Megmutatjuk a gyógyszerfüggőség kialakulásának szomorú fázisait, és azt is, hogy a jóhiszemű orvosokat becsapva, hogyan juthatnak nyugtatókhoz a legelvetemültebb függők. A rendszer ugyanis kijátszható. Ráadásul egy rejtélyes Nyugati téri találka után az is kiderül, hogy vannak olyan „gyógyszerdílerek”, akik - ahogy a riportban elhangzik -, az orvossal „zsírozzák le” havi adagjukat, amit aztán a feketepiacon értékesítenek.

Gyűlölöm anyát!


„Gyűlölöm anyát!” - ezt egy fiú és egy kislány mondja Karakócsörcsökön. Nagyon súlyos mondat ez egy gyerek szájából. Amikor a riporter azt kérdezi, hogy miért, azt mondják, „mert lyukas zokniban vitt iskolába, és mert elhagyott minket”. Aztán kiderül, az anya nem hagyta el a gyerekeit, pont fordítva, harcol értük. Olyannyira, hogy a testvérpárért a végrehajtó ment az iskolába. Szörnyű jelenetek, szenvedő gyerekek, akikhez már mentőt is kellett hívni, és mindez a szülők válása miatt. A bíróság az anyának ítélte a gyerekeket, de ők az apánál akarnak maradni. Az anya pedig a végzés ellenére sem láthatja a fiát és a lányát, mert nem engedik be a házba. Milyen anya az olyan, akitől elfordulnak a gyerekei, és milyen apa az olyan, aki ezt finoman szólva, hagyja? Nem csak a szavak, a gesztusok is sokat elárulnak a két megzavarodott gyerek lelkéről. Péter és Klaudia története nem egyedülálló. Ezért kell beszélni róluk!

Részletek a Forró nyomonban, szerdán 21:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk