Forró nyomon

Disco-verekedések, kempingező bűnöző és illegális otthonok nyomában

rtl.hurtl.hu

2013. január 23. 13:06

Hogyan legyen egy szülő óvatos a gyereke helyett is? És ha bajba kerül, hogyan menthetem meg? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a Forró nyomonban, ahol egy abszurd történetnek is utána járunk, és rejtett kamerával megmutatjuk, hogy sok idős embernek milyen körülmények között kell befejeznie végigdolgozott életét.

Disco-verekedés

Ha tiltom, nem engedem el, utálni fog. Ha elengedem, bajba kerülhet. Szülők ezrei őrlődnek így minden hétvégén, amikor a kamasz gyerekük bulizni akar menni. Hogyan legyen egy szülő óvatos a gyereke helyett is? Mikor, hol van biztonságban a tinédzser? És ha bajba kerül, megtámadják, verekedésbe keveredik, ki segít neki? Hogyan menthetem meg? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat egy megdöbbentő eset kapcsán. Szilveszter éjszakáján a 18 éves Enikőt és bátyját szüleik kísérték el egy Nyíregyháza melletti szórakozóhelyre. Megnézték biztonságos-e a hely, majd hazamentek. Néhány órával később pedig, már a kórházba kellett rohanniuk lányuk után, akit a disco előtt megtámadtak. Össze-vissza harapdálták, a füléből is kiharaptak egy darabot, megrugdosták, összeverték. Mindezt a szülők szerint, a biztonsági őrök szeme láttára.
Mi az őrök feladata az ajtón belül, és a szórakozóhely előtt? Kit védenek? A helyet, vagy a benne szórakozókat? Biztosak vagyunk abban, hogy sokakat érdekel a "téma".

Kempingező bűnöző

Ahogy mondani szokták: ilyen még nem volt! Egy férfire a legnagyobb hóesés közepén, napokig egy sátorban táborozva vigyáztak a rendőrök. Süveges Péter ugyanis szigorított házi őrizetben van. Ez azt jelenti, hogy az ellene folyó büntetőper végéig lakhelyelhagyásra kötelezte a bíró. Csakhogy a férfinak nincs lakhelye. A " teszkós" rablóként elhíresült Süvegest a többi közt fegyveres rablással és gyilkossággal is vádolják. A jogerős bírósági ítéletig, ami már négy éve várat magára, folyamatos rendőri felügyelet mellett kempingezett egy tó partján. Kis híján megfagyott. De az abszurd történetnek itt még egyáltalán nincs vége. A Forró nyomon riportere követte a nem mindennapi eseményeket.

Illegális nyugdíjasotthonok

Magyarországon már évek óta virágzik az illegális nyugdíjasellátó biznisz. Az önkormányzati intézményekben hosszú a várólista. Sokan sajnos meg sem érik, hogy bekerüljenek egy otthonba. A magánintézményeket viszont, ahol saját apartman, uszoda és kápolna várja az életük alkonyán megpihenni vágyókat, nagyon kevesen tudják megfizetni. Így azoknak a dédiknek, akikről a dolgozó családtagok nem tudnak gondoskodni, sok esetben maradnak az engedéllyel nem rendelkező magánlakások, melyekben többnyire egyetlen nappaliban vannak összezsúfolva az idősek. Nincs orvosi felügyelet, megfelelő élettér, higiénia, viszont ezekért is havonta 60-80 ezer forintot kell fizetni. A hatóságok tehetetlenek, mert ha ezeket az illegális házakat lefülelik, megbüntetik, a benne lakó magatehetetlen embereknek már végképp nem lenne hová menniük. A Forró nyomon stábja egy hiteles kamusztorival és rejtett kamerával felszerelve bejutott több kaposvári tiltott házba is. Láthatják, hogy sok idős embernek milyen körülmények között kell befejeznie végigdolgozott életét.

Egy fazék pörköltért kellett meghalnia?


Leírhatatlanul megrázó, szomorú látvány fogadott minket egy ózdi szegénynegyed szélén álló romos házban. Két nagyothalló, védekezésre képtelen férfi, egy idős testvérpár lakott ott, akikre január 7-én két maszkot viselő férfi rátörte az ajtót. Vascsővel ütötték őket addig, amíg mozogni tudtak. Az egyiket halálra verték, a másikban a támadás után még marad annyi erő, hogy segítséget hívjon. És hogy mit vittek el a szegényes viskóból? A többi közt fél kiló száraztésztát, néhány öreg szerszámot, egy kiló lisztet, két műanyag ételhordót, az asztalon hagyott pörköltet és húslevest. Szóval van olyan hely ma Magyarországon, ahol ezekért az "értékekért" is ölni tudnak. Stábunk meglátogatta a kórházban, az agyba-főbe vert, de életben maradt Józsefet, aki arról a szörnyű éjszakáról mesélt. Megszólalnak a feltételezett elkövetők szintén nincstelen rokonai, és utána jártunk annak, hogy az egykoron virágzó Ózdon, a magyar szocialista nehézipar fellegvárában, mi vezetett odáig, hogy ahogy mondani szokták, egy tál lencséért is ölhetnek. Bejutottunk a régi Ózdi Kohászati Művek lepusztult, hatalmas csarnokaiba, amelyek ma úgy néznek ki, mint ahogy a mamut temetőket képzelhetnénk. Hogyan és miért lett a rendszerváltás előtt virágzó mintavárosból egy olyan hely, ahol "ember embernek farkasa"? Miért lett a város, ahogy a rendőrök mondják; "bűnügyileg fertőzött terület". A Forró nyomon stábja megrázó riportjában ennek járt utána.

Részletek a Forró nyomonban, szerdán 21:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk