Fókusz

Idén is elbiciklizett az olimpiára a 80 éves Laci bácsi, kétezer kilométert tekert Szentestől Párizsig

Dörmer CsabaDörmer CsabaLukács GabriellaLukács Gabriella

2024. július 29. 20:29

Cseuz László 80 és fél évesen eljutott a párizsi olimpiára. Csakhogy Laci bácsi nem vett repjegyet, vagy vonatjegyet Franciaországba, hanem felpattant a biciklijére, és több mint két hét alatt letekert 2000 kilométert Szentestől Párizsig. Azt mondta, rengetegszer eltévedt az úton, de az kárpótolta, hogy mikor a bronzérmes párbajtőröző, Muhari Eszter meglátta, oda akarta neki adni az érmét.

Jó érzés volt begördülni Párizsba, még el is sírtam magamat, mert megható volt, nagyon kemény volt, sokkal könnyebbre számítottam a korábbi olimpiai utak alapján

– Cseuz László, Laci bácsi a tervezett időben, péntek késő délután érkezett meg a párizsi Olimpiára. Az egykori testnevelőtanár Szentesről indult, 16 nap alatt ért a francia fővárosba, ahova nem repülővel, de még csak nem is autóval érkezett. Két keréken utazott, így csaknem 2000 kilométert tett meg. Azt mesélte, egy évvel ezelőtt mérte fel, hogy milyen kondiban van. Akkor letekert Szentesről a Balatonra egy nap alatt, majd körbetekerte a Balatont szintén egy nap alatt és haza is biciklizett egy nap alatt, ez 618 km volt. Úgy gondolta, ha erre képes, menni fog a hosszabb táv is alaposabb felkészüléssel.

Január elsejétől lett nagyon kemény felkészülés, azóta 9700 kilométert bicikliztem, 106-szor voltam uszodában

Laci bácsinak az idei volt a nyolcadik olimpiája. Az első ötkarikás játéka az 1992-es barcelonai volt, oda az akkor 16 éves lányával kerekezett el. Az idei játékok után biztosan visszavonul, erről hétvégén Párizsban beszélt a Fókusznak. Azt mondja, meglepte, hogy nyolcadik útja nehezebb volt a vártnál, így haza már nem kétkeréken, hanem repülővel megy. Laci bácsi Párizsban örülhetett az első magyar éremnek is, sőt a bronzérmes párbajtőrözővel, Muhari Eszterrel találkozott is.

Egy évvel ezelőtt találta ki Laci bácsi, hogy újra elbiciklizik egy olimpiára, Szentestől Párizsig kétezer kilométert tekert
Cseuz László és Muhari Eszter párbajtőröző


Laci bácsi egész életét sportolással töltötte. Az egykori tesitanár teniszezett, vízilabdázott, úszott, futballozott és triatlonozott is – innen indult a kerékpározás iránti szeretete. Pécelen és Szentesen is hősként tisztelik a helyiek.

A videóból kiderül, hogyan segítettek a gyerekei Laci bácsinak a tájékozódásban, és hány kilométerrel tekert többet az eltévedések miatt. És Muhari Eszter is elmondja, mit érzett a bronzéremnél.

#Fókusz#Videó#cseuz lászló#olimpia#bicikli#párizs#Sport

Címlapról ajánljuk