Fókusz

Élet az év egyik legmelegebb napján légkondicionáló nélkül: tippek és trükkök a hőség ellen

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2024. július 16. 20:24

Sorra dőlnek a melegrekordok, a két hete tartó kánikula miatt azok is a klíma beszerelése mellett döntenek, akik eddig ellenezték azt. A szakember azt mondja, az elmúlt hetekben naponta ötven helyszínre mennek felszerelni a légkondicionálót. De mihez kezdenek azok, akik most sem tehetik meg, hogy beszereltessék a klímát otthonukba? A rekkenő hőségben jól jöhetnek nagyanyáink praktikái, és a vályogházak új korszaka is elkezdődhet?

Ismét megdőlt az országos napi melegrekord az előzetes adatok alapján. A Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon több mint negyvenegy Celsius fokot mértek. A meteorológusok szerint a Kárpát-medencében jelenleg tomboló hőhullám tetőpontja Magyarországon ma érkezett el. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 42 fok között alakult.

De hogyan lehet kibírni a több napja tartó kánikulát azoknak, akik légkondicionáló nélkül élnek otthon? És mit lehet tenni a négy fal között, hogy kellemesebb legyen az idő?

Szenvedünk, mert a ventilátor csak az álló levegőt keveri. Az nem sokat segít. Szenvedés még az ágyon ülni is, nemhogy a gáz mellett állni két órán keresztül. Mert egy főzés két órát elvisz azért

– mondta egy a Fókusznak nyilatkozó férfi.

De hogy lehetne hidegebb? És mennyiért?

Egy átlagos otthoni klíma beszerelése 200 és 400 ezer forint között mozog. Azoknak a bérlőknek, akik légkondicionálóval felszerelt lakást szeretnének kivenni, 15 százalékkal, azaz átlagosan 40 ezer forinttal kell többet fizetniük.

A gazdasági szakember szerint a klíma jelenléte mind az eladó, mind a kiadó lakásoknál ártöbbletet jelent; egy kétszobás budapesti lakás 15-30 százalékkal is többe kerülhet, ha van benne klíma. A kiadó lakásoknál átlagosan 15-16 százalékkal kell többet fizetni.

A két hete tartó folyamatos hőség miatt most azok is a klíma beszerelése mellett döntenek, akik eddig ellenezték azt. Csak hogy ezzel nincsenek egyedül.

A klímaszerelésben valóban ez a csúcsidőszak 

– mondta a Fókusznak Bata József a BudaKlíma cégvezetője.

A szakember azt mondja, az elmúlt hetekben napi ötven helyszínre mennek felszerelni a légkondicionálót. Ám hiába a hőség, sokan még most sem tehetik meg, hogy beszereltessék a klímát az otthonukba. Így a rekkenő hőség ellen a klíma nélküliek kénytelenek a nagymamáink által használt praktikákkal védekezni. Jöhet a vizes lepedő, a lábfürdő és jég minden mennyiségben.

De mit tesz a testünkkel a tartós hőség? Erről Dr. Póta György háziorvost kérdeztük. Válaszai a videóban.

#Fókusz#Videó#Belföld#légkondi#hűtés#meleg#hőhullám

Címlapról ajánljuk