Fókusz

Egyetlen rossz döntés teljesen megváltoztatta a 17 éves Áron életét, de a kerekesszékben is teljes életet él

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2024. július 5. 20:22

Thuróczy Áron három évvel ezelőtt egy megnyert focibajnokság után barátaival a Kőröshöz indult fürdeni, ami kis híján tragédiával végződött. Az akkor 17 éves fiú fejest ugrott a folyóba, ám a víz ott csak bokáig ért. Áron a Fókusznak beszélt balesetéről, és arról, hogy sosem adja fel.

Az ugrást követően bevertem a fejem, a nyaki c5-ös csigolyám szétrobbant, a hatos repedt. Emiatt azonnal lebénultam a víz alatt. Tudatomnál voltam, éreztem mindent, csak egyszerűen nem tudtam mozogni.

– így emlékszik vissza a tragikus napra Áron. A baleset után az orvosok csupán egy százalék esélyt adtak annak, hogy újra mozgatni tudja a végtagjait. Egy hónapot töltött kórházban, majd fél év rehabilitációs időszak következett. Áron szerencséje az volt, hogy MMA-s múltjának is köszönhetően erős az izomzata, ami segítette a túlélésben és a felépülésben. Kerekesszékbe került, amit eleinte nehezen fogadott el – mikor magához tért a kórházban, azt gondolta, pár hónap múlva újra a focipályán állhat majd, de sajnos ez nem így történt, Nint mondja:

Út közben, szép, fokozatosan jöttem rá. Amikor láttam a többi kerekesszékest, akkor rájöttem már, hogy ez mégsem úgy van, ahogy gondolom.

Ennek ellenére soha nem fordult meg a fejében, hogy feladja, és bár kerekesszékben tölti a mindennapjait, igyekszik teljes életet élni. Kipróbálta a rögbit, de pingpongozik, biciklizik, sőt, jogosítványát is újra megszerezte.

Egy alapítvány segítségével egy nagy álmát is teljesítette a baleset után, ugyanis eljutott Rómába. Korábban sosem ült repülőn, azonban azt mondja, élete egyik legjobb élménye volt. Áron azt mondja, jó irányba változott a balesete óta: sokkal türelmesebbé vált és megfontoltabban cselekszik. Az, hogy mer beszélni a történtekről, nem csak másoknak, hanem neki is rengeteget segít. Helyzete ugyan számos nehézséggel jár, de ezek nem fogják vissza az élet élvezetében. Úgy fogalmazott:

Úgy gondoltam mindig is, hogy egy életem van. Ha itthon fekszem és szomorkodom, vagy ha elmegyek és jól érzem magam, a helyzet ugyanaz marad, csak jobb lesz a kedvem.

 

#Fókusz#Videó#baleset#folyó#Kőrös#ugrás#gerinctörés#kerekesszék#rehabilitáció#teljes élet#thuróczy áron#ma

Címlapról ajánljuk