Fókusz

Szívszorító: percekig állva tapsolt a közönség, összegyűlt a pénz Tompos Kátya kezelésére

Fehér IstvánFehér István

2024. május 30. 19:58

„Játszania kell tovább, nincs mese, ennek így kell lenni!” – Udvaros Dorottya ezekkel a szavakkal várja vissza kolléganőjét, Tompos Kátyát a színpadra. Összegyűlt a pénz a ritka daganatos betegségben szenvedő színésznő kezelésére, szem nem maradt szárazon az érte rendezett jótékonysági esten.

Március elején a Fábián Juli Emlékalapítvány Facebook-oldalán hozták nyilvánosságra, hogy Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművésznő a daganatos betegségek egy nagyon ritka válfajában szenved. Kátya kezelésének költségei már felemésztették a család és a barátok anyagi kereteit. A művésznő ritka betegségét csak külföldi gyógykezeléssel lehet kezelni, amit az állam már nem finanszíroz, ezért Tompos Kátya kollégái jótékonysági gálakoncertet szervetek a Szegedi Nemzeti Színházban, melynek teljes bevételét kollégájuk gyógyulására ajánlották fel. 

Az esemény egyik szervezője és a beteg színésznő egyik barátja, Hrutka Róbert zeneszerző szerint az összefogás minden várakozásukat felülmúlta .

Az elején nem mertem volna erről álmodni, azt gondolom ennek gyógyító ereje is van Kátya felé. Kivétel nélkül mindenki segíteni szeretett volna, amit a szakmai is bizonyított zenészek színészek, hihetetlen.

 – mondta Hrutka, aki Kiss Edittel kereste meg a Szegedi Nemzeti Színházat a gála ötletével. A teátrum nem csak az épületet ajánlotta fel támogatásként, minden dolgozója az ügy mellé állt. Az est pont olyan sokszínű volt, mint Tompos Kátya pályafutása, aki egyaránt musicalekben, prózában, vígjátékokban és különféle zenekarokkal énekesnőként is sikereket kért el.

„Nagyon sokszor játszottam Kátyával, sőt kapott egy díjat amikor a laudációt (köszöntőt) én mondtam. Nagyon készültam rá, hogy hogyan tudnám összefoglalni, hogy valakinek ilyen mérhetetlen nagy tehetsége van – játszottam vele drámát, vígjátékot, énekeltem vele, a takarásból néztem, hogy énekel. Olyan humora van, hogy nem lehet kibírni, de drámai ereje is. Neki játszania kell tovább! Nincs mese! Ennek így kell lenni!” – mondta meghatódva Udvaros Dorottya kolléganőjéről. 

Tompos Kátya színművészetis osztálytársai közül aki csak tudott, elment a gálaestre. Peller Anna, a Reggeli műsorvezetője, Tompos Kátya egykori osztálytársa azt is megosztotta a Fókusszal, hogy a köztük lévő szoros kötelék az elmúlt 20 évben semmit sem változott.

Ez olyan mintha testvérek lennénk , ha az egyikünk bajban van, segítségre szorul, akkor az egész osztály ugrik.

A színésznő Zoránnal is többször fellépet, ezért is csendült fel a legendás Apám hitte dal is a Szegedi Nemzeti Színházban.

Kátya hite meghatározta a sok sikert, amit ő el tudott érni és azt is reméljük, hogy meghatározza azt is hogy újra együtt énekeljünk

– mondta Dolhai Attila.

A közönség hosszú percekig felállva tapsolva köszönte meg az estet, amit a fellépők örömzenéléssel, vidáman zártak. Optimistán és szeretettel gondoltak Tompos Kátyára.

A szervezők örömmel számoltak be arról, hogy olyan jól sikerült az összefogás, hogy összegyűlt a pénz a gyógykezelésére, még több is, mint amennyit korábban reméltek.

Ha többet szeretnének megtudni Tompos Kátya kezeléséről, akkor nézzék meg a Házon kívül riportját, amelyben Dr. Oláh Judit,  a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának igazgatója mondja el, miért lehet a személyre szabott immunterápiás kezelés a rákgyógyítás jövője. 

#Fókusz#Videó#peller anna#tompos kátya#Szegedi Nemzeti Színház#udvaros dorottya#falusi mariann#daganatos megbetegedés

Címlapról ajánljuk