Fókusz

„Drága családom, mindannyian hiányoztok!” – 202 nap után adott életjelet magáról a Hamász által elhurcolt magyar-izraeli férfi

Maár LauraMaár Laura

2024. április 29. 21:08

Megrendítő videót tett közzé a Hamász a napokban. A magyar származású Omri Mirán 202 nappal a túszul ejtése után, most először adott életjelet magáról egy videóban, egy amerikai sorstársával együtt. A fogságban sínylődő magyar-izraeli férfi édespaja szombat este felszólalt egy tel-avivi tüntetésen, és Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult. Még 120 túsz lehet a terroristák fogságában.

Omri Miránt tavaly október 7-én hurcolták el a családja mellől, a Nahal Oz kibucból. A vérfagyasztó pillanatokat a Hamász terroristái élő Facebook-videóban rögzítették aznap reggel. Több kisgyerekes család rettegve ült a konyhában. Fegyvert fogtak rájuk, meg sem mozdulhattak.

Omri a kétéves kislányát tartotta a kezében, egészen addig a pillanatig, amíg el nem vitték a terroristák. Ekkor látta utoljára a családját.

Drága családom, mindannyian hiányoztok! Édesapám, a testvéreim, a feleségem, Lishay és a kislányaim, Rony és Alma. 

– üzente most a 47 éves férfi. Azt is elmondta, nagyon rossz körülmények között tartják őt fogva, folyamatosak a bombázások. A férfi felesége, Lishay Lavi utolsó találkozásukról még novemberben beszélt a Fókusznak: „Azt mondtam neki, hogy szeretem, vigyázni fogok a kislányainkra, várom vissza, és kértem, hogy ne legyen hős, mert nekünk itthon szükségünk van rá.”

Az asszony lányaival ugyan már biztonságban van Izraelben, de ameddig nem láthatja viszont férjét, úgy érzi, a Hamász fogságában vannak. A közel hat hónap alatt azt sem tudta, hogy még életben van-e Omri. Az asszony és apósa decemberben Magyarországon jártak, a Merkaz Héber és Izraeli Kulturális központ vendégei voltak. Lishay pólóján férje és egyik gyermeke fotója volt, jegygyűrűje pedig a nyakában lógott. 

Izraelben a túszok hazaengedése miatt folyamatosak a tüntetések

A Hamász videója után Omri Miran apja szombat este Tel Avivban egy tüntetésen állt ki az emberek elé. „Izraelben mindenki és az egész világ a vérontás és népünk szenvedésének a végét akarja. Kérem Bibi Netanjahu miniszterelnököt és a kormányt, hogy kössenek egyezséget” – szólalt fel Dani Miran, Omri édesapja.

A Hamasz fogságában még 120 túsz lehet, azt azonban nem tudni, hogy közülük még hányan vannak életben. „A túszokról egy ENSZ-jelentés megerősítette már, hogy a szexuális erőszaktól a különböző pszichológiai kínzásokig mindenféle tortúrának ki vannak téve. Föld alatti helyszíneken, föld alatti csatornákban, fénytől elzárva és nyilván az egyre fogyatkozó erőforrások miatt egyre kevesebb élelmiszer mellett tartják őket fogva” – mondta a Fókusznak a túszok helyzetéről Feledy Botond külpolitikai szakértő.

Ha születik megállapodás Izrael vezetése és Hamász között, akkor a Izrael leállíthatja a Rafah elleni hadművelet előkészületeit. A város egyébként a Hamász utolsó bástyája, vagyis az egyetlen terület a Gáza-övezetben, ahol eddig nem zajlottak szárazföldi hadműveletek. 

A Fókusz teljes riportjából kiderül:

  • ki az a magyar származású lány, akit 50 nap után a túszalku keretein belül kiszabadult fogságból;
  • mit üzent feleségének a Hamász videóján látható amerikai-izraeli kettős állampolgárságú túsz.
#Fókusz#Videó#omri mirán#túsz#túsztárgyalás#életjel#Lishay Lavi#ma#Hamász

Címlapról ajánljuk