Fókusz

Suhajda Szilárd felesége: Meg kellett mondani Somának, hogy nem jön haza az apukája

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. március 24. 7:04

Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége először adott interjút a Fókusznak férje elveszítése óta. Napra pontosan egy év telt el azóta, hogy Szilárd március 23-án útnak indult Nepál felé. Tímea most felidézte a mászás és a mentőakció napjait, mesélt az utolsó telefonhívásról, amit Szilárddal folytatott, és arról is, hogy hogyan mondta el a fiának, hogy édesapja már nem jön haza többé. Elárulta azt is, szokott-e még sírni, és hogyan birkózik meg Szilárd nélkül a mindennapokkal.

Legindi Tímea és Suhajda Szilárd 2014-ben találkoztak először, ismerősök mutatták be őket egymásnak. Azonnal megvolt az összhang közöttük.

Amikor először együtt másztunk, és én még otthon laktam és hazamentem, és anyukámnak azt mondtam, hogy hú, volt itt egy srác most a mászáson, akinek nagyon vonzó a személyisége, csak a francba már, hogy hosszú a haja. Az úgy nem tetszett

– idézte fel az első találkozást Timi. Nagyon tetszett neki a türelme, és vonzó volt az, hogy közös az érdeklődési körük. Nagyon szolid, szelíd, de mégis határozott férfinak gondolta.

Szilárd kezdetben a Kárpátok és az Alpok csúcsait mászta, majd jöhetett a Himalája. 2012-ben a 8080 méter magas Gasherbrum I-re angliai munkával gyűjtötte a pénzt. A kudarc nem vette el a kedvét, a 8051 méteres Broad Peakre sikerült Varga Csabával feljutnia.

2017-ben Klein Dáviddal próbálták megvalósítani minden magashegyi hegymászó álmát: meghódítani az Everestet. Az expedícióra a Fókusz stábja is elkísérte őket. 


Az Everest alaptáborában 5344 méteren együtt várták a mászókkal a megfelelő időjárási ablakot és az indulást. Hiába az álom, a hegymászók egyik legfontosabb alapelve, hogy nem elég a csúcsra feljutni, vissza is kell térni onnan. Szilárd a kettes táborban volt kénytelen feladni, Dávid pedig később. Akkor erről is beszámoltunk.


Magashegyi betegségben szenvedhetett

Tavaly tavasszal mindenki úgy gondolta, meglesz az, amire az egész ország vár: Suhajda Szilárd első magyarként oxigénpalack nélkül felér a Mount Everest tetejére.

Azt éreztem én is, hogy ez sikerülni fog. Tehát az, hogy Szilárd 2019-ben első magyarként oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül megmászta a K2-t, majd 2022-ben egy szép sikert ért el, a Lhoce csúcsára felért, ami a világ legmagasabb hegyei közül a negyedik, mindez alapján logikus lépés volt, hogy az Everestre fog menni

– emlékezett vissza férje eredményeire és esélyeire Legindi Tímea. Aztán eljött a nap, amikor megtudta, Szilárd már nem jön haza.

Az elején kimondottan rossz volt, most már ez enyhült mert van ennek valami pszichológiai magyarázata – reggelente, amikor újra szembesülsz azzal, hogy oké, kezdődik a következő nap és még mindig ugyanott tartunk, az sokkal rosszabb

– mondta a Fókusznak.

Az expedíciót ők szervezték, Timi biztosította az itthoni logisztikát és tartotta a kapcsolatot a sajtóval. Május 24-én a fóti házukban a Fókusz stábjával várták a fejleményeket. A falra kivetítették Szilárd pontos helyzetét, Timi pedig, látszólag higgadtan viselkedett, már amennyire tudott.

Vajon mi történhetett Szilárddal a csúcstámadás napján? Ha működött volna a GPS-jeladó, meg lehetett volna állapítani hol és milyen sebességgel halad, így viszont csak feltevések vannak.

Azt gondolom, hogy ő magashegyi beteg lett. Olyan gyorsan, hogy nem ismerte fel azt a pontot, amit mindvégig az gondoltunk, hogy fel fog ismerni, hogy neki vissza kell fordulnia. Inkább azt szeretném hinni, hogy hallucinált, és azt gondolta, hogy egy virágos mezőn sétál

– mondta.

„Meg kellett mondani Somának, hogy nem jön haza az apukája”

Timi aggódó feleségként és az expedíció sajtósaként kettős szerepben ült a kamerák kereszttüzében számítógép előtt. Nem volt könnyű szétválasztani a kettőt, de ő úgy érzi, ezt meg tudta tenni. De a hírt nemcsak neki kellett feldolgoznia, hanem kisfiuknak is el kellett mondani. Ebben pedig a nulladik perctől egy pszichológus hölgy segít nekik, mesélte.

Őt fel tudtam hívni, mielőtt Soma hazajött, hogy ezt hogyan kell elmondani egy ötéves kisfiúnak. Kicsit zombi üzemmódban lejegyzeteltem, amit mondott, teljesen bugyuta módon egy füzetbe

– idézte fel Timi. „Ki kellett tenni egy képet Szilárdról és a képnél kellett elmondani. Meg kellett mondani Somának, hogy nem jön haza az apukája” – emlékszik vissza napra.

  • Hogy él emlékezetében a májusi nap, amikor megtudta, férje nem tér haza?
  • Hogyan változott azóta az élete?
  • Hogyan viselkedtek fele eleinte az emberek?
  • Hogyan oldja meg, hogy egyszerre apja és anyja is legyen Somának?

A fenti kérdésekre válasz a videóban.

Suhajda Szilárd haláláról így számolt be a Híradó.

#Fókusz#Videó#Belföld#suhajda szilárd#hegymászás#özvegy#legindi tímea#himalája#2023#ma#everest

Címlapról ajánljuk