Fókusz

Akik mindent kockára tesznek, hogy kijussanak a kényszermunkatáborok országából – Szökés Észak-Koreából az RTL+-on

Forgó ViktorForgó Viktor

2024. március 19. 19:15

Egy öttagú család és egy Dél-Koreába menekült édesanya ad bepillantást a világ legzártabb országába, Észak-Koreába. Korábban azt hitték a földi paradicsomba születtek. Majd mindent kockára tettek, hogy kijussanak a megfélemlítés és a kényszermunkatáborok országából. Észak-Koreát az ott élők soha nem hagyhatják el, azt mondják, a szökés is évről évre egyre nehezebb. A két nagy menekülés történetéről most film készült, amit az RTL +-on láthatnak. 

Észak-Korea a világ legelzártabb országa. Bár kifelé jóllétet mutat, az ENSZ Világélelmezési Programja azt mondja, a közel 26 millió lakosú országban mintegy 10,7 millió ember alultáplált, 2020-as méréseik szerint pedig a lakosság 60 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt. Az államban ráadásul rendkívül szigorú, embertelen törvények uralkodnak. A televízióból és a rádióból szüntelenül ömlik az állami propaganda, amivel emberek millióinak mossák az agyát Észak-Koreában.  

Hiába kerülhet az életükbe, sokaknak nem marad más lehetőség, mint a menekülés a totális elnyomásból, a nyugati szemmel szinte felfoghatatlan földi pokolból. Erről szól a Szökés Észak-Koreából című dokumentumfilm, ami az RTL+ előfizetői számára ma délelőttől már elérhető. 

A film két nagy szökés történetét kíséri végig. Egy öttagú család mindent kockára téve útnak indul, hogy megölelhessék korábban megszökött rokonaikat. A másik történetszál pedig egy már Dél-Koreában élő nőről szól, aki a fiát szeretné biztonságban tudni, amire informátorai szerint most vesztegetéssel lehetősége is lenne. 

A film exkluzív felvételei bepillantást engednek abba a szürreális világba, ami az Észak-Koreaiak hétköznapjait jelenti és amelyet a hatalom nagy erőkkel próbál eltitkolni. Ha kíváncsiak rá, hogy sikeres lesz-e a szökevény család és az anyja után eredő fiú szökési kísérlete, keressék a Szökés Észak-Koreából című feszült hangulatú dokumentumfilmet az RTL+ -on.

#Fókusz#Videó#RTL+#dokumentumfilm#észak-korea#rtl#szökés

Címlapról ajánljuk