Fókusz

Borravaló: adni vagy nem adni? Fodrásznál és kozmetikusnál mennyi pénzt illik otthagyni?

Fodor BiankaFodor Bianka

2024. február 27. 19:58

Illik vagy nem illik, és ha igen, akkor mennyi borravalót illik adni? Ma már szinte természetes, hogy a pincérnek, futárnak készülünk némi plusz pénzzel, de mi a helyzet a szépségiparral? Kell-e további költséggel kalkulálnunk a fodrásznál vagy a kozmetikusnál? 

Frohner Fecó fodrászként szinte mindig kap borravalót. Szigligeti Ivett kozmetikusként dolgozik, ő a vendégei felétől, Molnár Anikó sminktetoválóként viszont csak nagyon ritkán, alig kap plusz pénzt. Illik borravalót adni, vagy benne van az árban?

Én sosem várom el, nem nézek másként arra a vendégre, aki borravalót ad, mint aki nem ad borravalót

– mondta Frohner Fecó, Magyarország egyik legismertebb fodrásza. Vendégköre körülbelül 300 fős. Van, aki évente kétszer, más kéthetente látogat hozzá. Ami közös bennük: szinte mindannyian némi borravalóval fejezik ki elégedettségüket.

Én nem a plusz borravalóval kalkulálok

– mondja Molnár Anikó, aki 12 éve dolgozik sminktetoválóként. Csak elvétve kap borravalót, általában a végösszeg 10 százalékát, de van, aki kicsit többet ad, más kevesebbet.

Szigligeti Ivett azt mondja, manikűrösként vendégeivel már-már családias kapcsolatot ápol, így nem is várja el a borravalót. Persze jólesik neki, ha kap – nagyjából vendégköre fele szokta megtoldani a végösszeget.

A videóban:
– Varga Péter borász elmondja a borravaló történetét,
– kiderül mi a szokás a franciáknál, olaszoknál, németeknél, angolokál,
– és hol számít kifejezetten sértésnek a borravaló.

#Fókusz#Videó#frohner fecó#szigligeti ivett#molnár anikó#borravaló#kozmetikus#fodrász#szépségipar#jatt

Címlapról ajánljuk