Fókusz

A pedofíliára nincsen orvosság, egyetlen segítség a terápia

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. február 21. 19:07

Kevés bicskanyitogatóbb téma létezik a pedofíliánál, ez az erőszak talán legfelkavaróbb formája. A gyermekjogi szakemberek szerint évente több ezer gyereket használnak ki felnőttek saját szexuális vágyaik kielégítésére, minden ötödik magyar kiskorú érintett lehet. Az áldozatok kétharmada lány. De mit kell tudnunk a pedofíliáról, mi az a bugyiszabály? Szakemberekkel keressük a választ.

A szülőkben az a félelem van, hogy majd egy vadidegen ősszel a szürkületben, edzés után a hazafele sétáló gyerekemet fogja megtámadni és berántani a bokor mögé.

Az idegenektől féltjük a gyerekeket, és a sötét, ismeretlen helyektől vagy a közterektől, de valójában az esetek több mint kétharmadában a gyerek számára ismert helyen követik el a bántalmazást. Ha pedig családtag, hozzátartozó az, aki a gyerekkel szemben visszaél, akkor az a gyerek saját otthonában, vagy azokban a terekben történik, ahol a gyereknek egyébként a legnagyobb biztonságban kellene lennie

– magyarázza Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője. 

Pedofilnak azt tekintjük, aki nem képes szexuális vágyat vagy nemi izgalmat érezni egy pubertáskornál idősebb test látványától, érintésétől. 

Az elmúlt 10 év kutatási adatai alapján 2-5 százalék közé tehető a társadalmon belül a pedofilok aránya. Dr. Gyurkó Szilvia szerint fontos tisztázni, hol húzódnak a határok. Bár a gyerekek az esetek döntő többségében érzik, hogy ami velük történik, helytelen, elmondani már nem tudják azt. 

Ha nagyon tisztán és egyszerűen akarom megfogalmazni a határokat, akkor az ott húzódik, hogy minden olyan érintés, minden olyan kapcsolódás a gyerekhez, ami őróla szól, a gyerek érdekéről, az ő szükségletéről, az ő érdekeiről, az oké. Abban a pillanatban, ahogy ez a felnőttről szól, mert a felnőttnek van igénye, hogy egy gyerekhez odabújjon, a felnőtt akarja őt ölbe venni, a gyerek tiltakozna, a felnőtt akar a gyerekkel együtt fürdeni, egy ágyban aludni, szájára puszit adni, vele kettesben maradni, ez onnantól kezdve nem oké

– magyarázza a szakember.

A pedofíliára nincs orvosság, egyetlen segítség a terápia 

Péterrel és Tamással 2018-ban forgatott a Fókusz, akkor azt mesélték, felismerték: segítségre van szükségük. Felkeresték az egyetlen Magyarországon működő csoportot. Megálmodója szakdolgozatát pedofilokból írta. Rájött, hogy az elkövetők mellett a leendő elkövetőkre, vagy a látens, azaz a szunnyadó pedofilokra is legalább akkora figyelmet kell fordítani, mint azokra, akik már elkövették a szörnyűségeket. 

  • Mi van, ha már egy felnőtt nem lehet kettesben egy gyerekkel?
  • Mi van már, ha nem vehetek ölbe egy gyereket?
  • Mi van már, hogy ha nem vigasztalhatom meg, hogy ha sír egy öleléssel?
  • Hogyan lenne érdemes Dr. Gyurkó Szilvia szerint a pedofíliáról gondolkozni?

Kiderül a fenti videóból.

#Fókusz#Videó#Belföld#pedofília#pedofil#bántalmazás#gyerekek#bűncselekmény#molesztálás#hintalovon gyermekjogi alapítvány#gyurkó szilvia

Címlapról ajánljuk