Fókusz

Szürreális utazás az 1499-esen, a Volán leghosszabb járatán, ami 10 óra alatt szeli keresztül az országot

Forgó ViktorForgó Viktor

2024. február 1. 18:50

Meddig lehet eljutni 10 óra alatt busszal Békéscsabáról – Bulgáriába, Olaszországig, vagy az Északi-tengerig? Maradjunk az országhatáron belül. A leghosszabb magyar buszút 7 vármegyén és 443 kilométeren keresztül szeli át hosszában az egész országot, 69 helyen áll meg, a menetidő pedig 9 óra 55 perc. Mindez átszállás és sofőrváltás nélkül. A Fókusz stábja végigülte az utat Békéscsabáról–Zalaegerszegre. 

A 1499-es járat Magyarország leghosszabb buszútja. Tíz óra alatt ugyanis már nemcsak Budapestről New Yorkba lehet eljutni repülővel, vagy Frankfurtba vonattal, hanem Békéscsabáról Zalaegerszegre is busszal. 

A járat Békéscsabáról indul és nagyobb településeket is érint, mint Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, majd Solt, Dunaújváros, Siófok, majd végigmegy a Balaton déli partján, azután Keszthely érintésével, Hévízen át Zalaegerszegre. 

A Volán legszürreálisabb járata a 1499-es: 10 óra alatt keresztülszeli az egész országot
10 óra, egyetlen járat.

De milyen egy Magyarországot keresztül szelő, hosszú buszút egy igazi magyar Volánbuszon? Ennek járt utána riporterünk, és a saját bőrén tapasztalta minden egyes elemét, szépségét és persze nehézségét is az útnak.

Van a buszon konnektor, ahol tudjuk tölteni a telefonunkat, hogy ne merüljön le. De nem működik

– szembesült a szomorú valósággal riporterünk.

Persze az elmaradhatatlan elemek most sem hiányoztak: a magyar buszozási szokásokhoz hűen a hajnali ködös indulás után előkerültek a kolbászos szendvicsek, öt óra rázkódás után pedig már közös tornázással kellett fellazítani elgémberedett testrészeket.

A 1499-es busz 2016. június 16-án indult első útjára, Megyeri Mihály pedig azóta ül a volánjánál. Több százezer kilométer van már mögötte ezen a vonalon.

  • Milyen készségeket követel meg a hosszú út a sofőrtől? Miért vállalta a különleges járatot? 
  • Vajon mennyien utaznak évente a 1499-esen?
  • És milyen embert próbáló helyzetei vannak az ország határain belül kanyargó, 10 órás buszútnak?

Mind kiderül a fenti videóból.

#Fókusz#Videó#Belföld#utazás#magyarország#békéscsaba#zalaegerszeg#hosszú#rekord

Címlapról ajánljuk