Fókusz

„Jogom van nekem megbocsátani apám nevében?” – Sommer Katalint gyerekként kis híján a Dunába lőtték a nyilasok

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. január 20. 19:17

Katalin gyermekként elvesztette az édesapját, családjával együtt a nyilasok hajtották a Duna-partra, ahol válogatás nélkül ölték a vízbe az embereket. Kisebbfajta csodaként éli meg, hogy megmenekült. Az a Raoul Wallenberg kellett hozzá, aki zsidók ezreit mentette meg a második világháború utolsó hónapjaiban Budapesten. Több mint 3000 temetetlen holttest volt a Klauzál téren, amikor 79 évvel ezelőtt, 1945 januárjában felszabadították a budapesti gettót.

Anyukámnak a családját, akik miskolciak voltak, bevagonírozták, és Auschwitzba vitték

– meséli családjuk tragédiáját Sommer Katalin, akivel Budapesten, a Duna-parti holokauszt-emlékműnél beszélgettünk. Miért kellett millióknak meghalniuk származásuk, vallásuk miatt? A nyolc évtizeddel ezelőtti rémtettek máig felfoghatatlanok. Ezért is vallják azt sokan, hogy emlékezni, sőt emlékeztetni kell mindarra, ami történt.

Raoul Wallenberg budapest zsidók mentés halottak
A pesti gettót határát jelző emlék

Kovács Tamás történész a Fókusznak elmondta: amikor 1944. március 19-én a németek megszállták az országot, és az új Sztójay-kormány hivatalba lépett, számolni lehetett újabb zsidórendeletekkel. Ilyen volt az úgynevezett gettórendelet is, amely meghatározta, hogy minden nagyobb településen, ahol zsidó közösség él, zárt, őrzött gettót kell létrehozni. A gettókról nagyon kevés fénykép és filmfelvétel maradt fenn. Ezen a fotón például a debreceni nagy gettó kerítése látható.

Raoul Wallenberg budapest zsidók mentés halottak
A debreceni nagy gettó kerítése (Fortepan)

1944-ben Horthy megpróbált átállni az oroszokhoz, de a kiugrási kísérlet nem sikerült. A kormányzót a németek lemondásra kényszerítették, valamint arra, hogy kinevezze a szélsőségesen antiszemita Szálasi Ferencet miniszterelnökké. 

A nyilas kormányzat úgy gondolta, hogy Budapesten is létre kell hozni egy gettót. Abban reménykedtek, hogy a zsidóktól még több pénzt és vagyontárgyat vehetnek el, 

és úgy tervezték, hogy ebbe a nemzetközi gettóba majd azokat az embereket telepítik, akik valamilyen nemzetközi védlevéllel rendelkeznek. Ilyen védlevelet kapott a Sommer család is. Katalin nagybátyja a Vadász utcai üvegházban dolgozott, a svájci nagykövetség kivándorlási osztályán. Beköltözhettek a nemzetközi gettó egyik védett házába, de az úgynevezett Schutzpass, azaz menlevél ekkor már a nyilasok ellen nem nyújtott védelmet.

Raoul Wallenberg budapest zsidók mentés halottak
Sommer Katalin a budapesti, Duna-parti holokauszt emlékműnél

Ilyen nyilas keretlegények az egész házat kihajtották, végig le a Duna-partig sorba állították az embereket. Rengeteg gyerek volt.

– idézte fel Katalin a borzalmakat. A sor elején állókat a nyilasok válogatás nélkül lőtték a Dunába. Időbe telt, míg a téren maradók segítséget kaptak. Katalin egy magas férfira emlékezett, aki odament hozzájuk segíteni.

Hogy ez a Wallenberg volt, azt az Anyu mondta már a felszabadulás után.

Akiket aznap nem végeztek ki a Duna-parton, azokat a pesti gettóba hajtották. Budapest belvárosában egy 0,3 négyzetkilométer nagyságú területet jelölték ki 1944. november 29-én 40-50 ezer ember lakhelyéül, de később 70-80 ezerre becsülték az ide zsúfoltak számát.

A teljes riportból, amely a videóra kattintva elérhető, kiderül:

  • hogyan élte túl Budapest szőnyegbombázását 1944. december 24-én Sommer Katalin és családja,
  • mit mond Katalin azoknak a fiatal németeknek, akik nagyszüleik bűneiért kérnek tőle bocsánatot,
  • és hogy a gettó felszabadulásának 79. évfordulójára milyen emléket állított Böröcz András, New Yorkban élő képzőművész.
Raoul Wallenberg budapest zsidók mentés halottak
Budapesti Klauzál tér 2024 januárjában és 1945 januárjában

 

#Fókusz#Videó#gettó#budapest#zsidó#raoul wallenberg#világháború#halottak#holokauszt#második világháború#nyilasok#nyilasterror#duna-parti cipők#évforduló#ma

Címlapról ajánljuk