Fókusz

„Szűkül a világ, egyre szűkebb” – az ALS-sel élő Szalai Dezsőnek már kevesebbet csörög a telefonja, de azt mondja, szeret élni

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. január 16. 9:26

„Próbálok együtt élni ezzel, nem küzdök vele” – mondta Szalai Dezső vállalkozó, aki a gyógyíthatatlan ALS-ben szenved. Jelenleg ott tart a betegsége, hogy már nem tudja mozgatni a végtagjait, de továbbra is pozitívan látja az életet. Magát bohémnak és zsiványnak tartja, saját bevallása szerint az élteti, hogy a nehéz helyzetekben is előre tervez. Hogyan érzi magát a saját teste rabjaként, és mit gondol Karsai Dániel kiállásáról az életvégi döntésért?

„Szeretek élni, és egyelőre nem tudok olyan stádiumot elképzelni, ami ezt az életszeretetet überelné” – mondta Szabó Dezső vállalkozó, aki akkor fordult orvoshoz, amikor az egyik karja elkezdett gyengülni. Így derült ki, hogy ALS-ben szenved. Mielőtt kiderült a betegsége nem is képzelte volna, hogy a hétköznapi ügyetlenségek mögött komoly diagnózis áll. Dezső úgy gondolja, csak utólag okos az ember.

Az ALS gyógyíthatatlan betegség, ami azzal jár, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elhalnak, így az izmok elsorvadnak. 

A teljes interjúból, amit a fenti videóban elérhető, a következőkről van még szó.

  • Milyen tünetek után döntött Szabó Dezső a kivizsgálás mellett?
  • Nem úgy reagált a diagnózis hallatán, ahogy mások tették volna, hatalmas megnyugvás lett rajta úrrá. De milyen út vezetett ehhez az állapothoz és az elfogadáshoz?
  • A betegsége tudatában felkészült a rosszabb időszakra is, de most még „élhetőnek” tartja a segítséggel tervezett mindennapokat. Hogyan éli meg a helyzetet?
  • Bár fél év alatt jelentősen romlott az állapota, komoly tervei vannak 2024-re.
  • Dezső betegsége ellenére mindig is pozitívan tekintett az életére. Miért gondolja úgy, hogy ezzel kilóg a sorból?
  • Hogyan érintette a szintén ALS-es Karsai Dániel alkotmányjogász kiállása az életvégi döntésért, és mit gondol az eutanáziáról?

Harc a méltó befejezésért

Karsai Dánielre szavazott az RTL Híradó legtöbb nézője, így ő nyerte az Év Embere díjat. Az ALS-sel küzdő alkotmányjogász élete legnehezebb ügyén dolgozik, azt akarja elérni, hogy a magyar állam engedélyezze az aktív eutanáziát. Ezért fordult tavaly a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. Karsai Dániel Híradónknak azt mondta, 2023 a legjobb éve volt.

#Fókusz#Videó#extra videó#als#gyógyíthatatlan betegség#szalai dezső#mozgáskorlátozott#eutanázia#karsai dániel#interjú#ma

Címlapról ajánljuk