Fókusz

„Van ez a joviális, ősz hajú szociális kutató, aki felveszi az álruháját és ordibál” – nappal tanít, este zenél az ELTE legnagyobb „punkdocense”

Forgó ViktorForgó Viktor

2024. január 11. 19:14

Hammer Ferenc nappal az ELTE habilitált egyetemi docense, de nem ritka, hogy szociológusként hónapokig külföldön végez kutatómunkát, ahol előadásokat is tart. Viszont amikor besötétedik, Hammer a Lopunk nevű punkzenekarával nehezen kiheverhető vizuális sokkal járó koncerteteken nyúzzák a húrokat. Ki is ez a különleges karakter? 

A Lopunkot 1980-ban néhány gimnazista zenekarnak álmodta meg és keltette életre, igaz akkor még más volt a nevük és a tagok is jöttek mentek az évek alatt, mire kialakult a mostani állandó felállás. Hammer Ferencnél a punkzene és az iskola azonban azóta sem távolodott el egymástól, igaz már nem gimnázium, hanem egyetem és nem diákként, hanem tanárként, de az ezzel járó életérzés megmaradt.  

„Van ez a joviális, ősz hajú szociális kutató, aki felveszi az álruháját és ordibál” – nappal tanít, este zenél az ELTE legnagyobb „punkdocense”
Nappal a katedrán, este a színpadon. 


Az egyetemi tanár újra értelmezte a punkot, mondván, hogy a biztosítótű, a bőrgatya és a taréj már túlságosan megszokott. És mi lehetne punkabb egy punkkoncerten, mint az öltöny, a toka és a nyakkendő?

Voltunk nagy fesztiválokon. A Szigeten, a Fekete zajon, Pesten az összes nagyobb fontos helyen, a Toxic fesztiválon múltkor együtt játszottunk, egy színpadon játszottunk az Exploiteddel, amitől azt hittem, hogy elájulok. Ez kb. olyan, mintha focista lennék és Cristiano Ronaldoval mentünk volna dekázni hátra a kispályára

– mesélte a Fókusznak.

A magyar punk életben nem ritka, hogy az éjszaka megőrülő tagok világosban teljesen hétköznapi munkát végeznek.

  • De hogyan alakul át Hammer az egyetemi előadások után igazi punkzenésszé? 
  • És miért írta a 2000-es évek első felében médiakutatóként a Fókuszból a doktori disszertációját? 
  • Illetve hogyan harcol a cenzúra ellen a színpadon és a pódiumon is? 

Kiderül a fenti videóból.

#Fókusz#Videó#Kultúra#hammer ferenc#punk#zene#elte#lopunk

Címlapról ajánljuk