Fókusz

Egy Hamász-terrorista ölte meg azt a rendezőt, akinek filmjét Budapesten mutatják be

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2023. november 30. 19:09

Egy palesztin testvérpár lőtt civilekre Jeruzsálemben szerdán, mindkét elkövető ült már börtönben terrorizmushoz köthető bűncselekmény miatt. 11-en megsérültek és hárman meghaltak. Az izraeli háború áldozata az a rendező is, akinek filmjét most mutatják be a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon, egy Hamász-terrorista ölte meg. Felesége arról beszélt, hogy hogyan támadták meg a családjukat, elbúcsúzni sem tudtak egymástól.

A Fiú című izraeli rövidfilm Barakról szól, aki Izraelben, a gázai határtól néhány kilométerre él a Kfar Aza kibucban családjával. Élete folyamatos rakétatámadások árnyékában zajlik, ami miatt súlyosan traumatizálódik, nem bírja elviselni az állandó fenyegetettséget. A film rendezője, Yahav Winner október 7-én  hunyt el, egy Hamász-terrorista ölte meg, amikor megtámadták a Kfar Aza kibuc lakóit. A rendező 37 éves volt. Filmjét most a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli filmfesztiválon mutatják be nálunk.

A film részben emléket állít a rendezőnek. Winner elismert művésznek számított Izraelben. Feleségével, Shaylee Ataryval-val alkotótársak voltak, ő volt filmjei vágója. Férje egy hónapos kislányát, és feleségét védte, amikor megölték a terroristák.

A fesztivál 11 különböző országból mutat be filmeket, 17 játékfilmet, és 9 rövidfilmet. Vannak olyan alkotások is, amelyek a zsidó-arab egymás mellett élés témakörét érintik, kultúrák találkozását, ahol nincs harc egymással. De itt mutatják be a Golda című filmet is, Helen Mirren főszereplésével. Golda Meir Kijevben születt, Izrael Állam alapítóinak egyike, 1969 és 1974 között Izrael miniszterelnöke, a világ harmadik női miniszterelnöke, külügyminiszter, munkaügyi miniszter. Az izraeli politika Vasladyje.

Bár a filmfesztivál célja, hogy a művészet, a filmek által jobban megismerjük a zsidó kultúrát vagy az izraeli alkotókat, fontosnak tartották, hogy azokról a túszokról is megemlékezzenek , akiket a Hamász terroristái elhurcoltak, és még fogva tartanak. A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál egyben a kultúrák találkozása és egy párbeszéd egy szebb, és humánusabb jövő érdekében.

#Fókusz#Videó#film#Kultúra#dokumentumfilm#filmfesztivál#izraeli háború#budapest#izrael#zsidó#arab

Címlapról ajánljuk