Fókusz

A bokszban nem létezik döntetlen, a szorítóban mindenképpen győztest avatnak a végén

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2023. november 29. 18:23

Az elmúlt hetekben akadtak meccsek bőven, amik KO-val végződtek a Sztárboxban, és persze voltak szép számmal olyan mérkőzések is, amik nagyon szoros pontozással értek véget. Viszont azok, akik nem jártasak a bokszban, nem feltétlenül érthetik, mi alapján értékelik a bírók az összecsapásokat. Hogyan működik a pontozás a bokszmérkőzéseken, és mit vesznek figyelembe a bírók vasárnaponként? A Fókusz összefoglalta szakértők és pontozóbírók segítségével.

A bokszban a most is használt pontozási rendszer az 1800-as évek végén alakult ki. Az úgynevezett Queensberry rules megjelenéséig egy bokszmérkőzés addig tartott, amíg valakit ki nem ütöttek, majd a szabályzat megjelenésével a boksz biztonságosabbá és pontozhatóvá vált.

Korábban volt, amikor 20 pontot kapott egy győztes, volt, amikor – főleg az amatőröknél, pontozógéppel – az ütéseket számolták. Mostanra kialakult mind az amatőröknél, mind a profiknál az úgynevezett 10 pontos pontozási rendszer. A győztes minden menetben kap kötelezően 10 pontot, az adott menet vesztese pedig a különbségnek megfelelően 9, 8 vagy 7 pontot kap és így tovább.

Kovács Kokó István szerint a pontozóbírók a meccseken mindent kizárnak, és bekapcsolják az úgynevezett „mentális komputert”. Folyamatosan a két versenyző közötti térre koncentrálnak és észlelik a pontos, tiszta találatokat. 

Az ökölvívásnak a pontozási rendszere természetesen a tiszta és pontos találatokra alapszik. Ez a legfontosabb kritérium. Ezeknek a száma, mennyisége, minősége roppant fontos

– foglalta össze a tapasztalt ökölvívó a Fókuszank. 

A Sztárbox pontozóbírói mindannyian a szakma krémjéhez tartoznak. Olimpián, világbajnokságokon vezettek már mérkőzéseket, van köztük olyan is, aki például Klicsko bunyóján is pontozott. 

De mi is pontosan az amatőr boksz pontozási szabályrendszere? Mi számít tiszta találatnak? Miért járhat pontlevonás? Miért van éppen három bíró a meccseken? A fenti videóból ez is kiderül.

#Fókusz#Videó#rácz jenő#Sztárbox#istenes bence#pontozás#bíró#boksz#Sport#meccs#pontszámok#kiütés

Címlapról ajánljuk