Fókusz

Családokat találtak meg égő autókban, minden négyzetméteren lehet egy halott – egy ott élő magyar nő megrázó beszámolója a hawaii tűzvészről

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2023. augusztus 15. 19:56

A hatóságok szerint eddig 99 halálos áldozata van a Maui szigetén pusztító hawaii tűzvésznek. Voltak, akiket égő autóban találtak meg, más az óceánba próbált menekülni – sikertelenül. A sziget közepét egyelőre elkerülte az erdőtűz. Itt él 28 éve Háger Anikó is, aki a Fókusznak megrázó beszámolót adott a kinti helyzetről. 

Az elmúlt évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztított az Egyesült Államokban. A hivatalos adatok szerint eddig 99-en haltak meg a hawaii tűzvészben, a mentés azonban továbbra is tart. Folyamatosan nő az áldozatok száma, valójában senki sem tudja, hányan veszthették életüket a tragédiában. 

A kilencezer fős Lahaina városa gyakorlatilag teljesen leégett. „Ilyet még nem láttam, ez borzasztó katasztrófa” – mondta a Fókusznak Háger Anikó. 28 éve lakik Hawaiin, Maui sziget kellős közepén, így a hatalmas tüzeket – ami a sziget két végén tombolt – szerencsére csak messziről látta. 

Azt meséli, a június elsejétől november végéig tartó időszak hurrikánszezon. Általában egyik hurrikán szokott érkezni a másik után, széllel és esővel, de a jelenlegi sokkal erősebb volt, 130 km/órás széllel.

A szél leverte az áramot, ledöntötte a villanyoszlopokat, a szikra meggyújtotta a száraz füvet, és onnan indult az egész. 

A tűz elkezdődött az egyik hegyoldalon, oda mentek a tűzoltók, aztán a másik oldalon. Egyszerűen nem volt elég ember, aki tudja oltani a tüzet” – fogalmazott Háger Anikó, aki úgy tudja, a szigetnek 200 tűzoltója és 200 rendőre van. 

A repülőtéren, ahol dolgozik, megrázó pillanatoknak volt szemtanúja. Vannak, akik sírva, semmi nélkül érkeznek, mert valamelyik családtagjukat vesztették el. Hozzátette, az elmúlt három napban a turisták nagy része, körülbelül 60 ezer ember távozhatott.

„A gyász benne van a levegőben. Ez egy nagyon összetartó közösség, ilyenkor mindenki összeáll.

Ilyen tragédia még nem volt ezen a szigeten

– mondta. 

A szigetlakók próbálnak menedéket adni azoknak, akik elvesztették az otthonukat, ő is befogadott egy családot, a szomszédjánál is laknak. Hogy mi lesz velük később, egyelőre nem tudni, most családoknál és hotelszobákban szállásolják el őket. 

Az erős szél miatt hihetetlen gyorsasággal terjedtek a lángok, a fából készült épületek pillanatok alatt a földdel egyenlővé váltak. 

Olyan sebességgel jött a tűz Lahainában, hogy erre senki nem volt felkészülve. Körülbelül 17 perc alatt égett le az egész város.

Az út egy idő után bedugult az autóktól, így sokan hátrahagyták a kocsit, és az óceánba menekültek. Nagyon sokan ott vesztették életüket. „Családokat találtak meg égő autókban… Most beszélt a rendőrfőkapitány, 99 áldozatot találtak meg eddig, de még nem jutottak el a házak romjaihoz” – ismertette Háger Anikó.

Több mint ezer emberről nem tud semmit a családjuk, mindenki nem tudott elmenekülni. A szigeten általában több generáció lakik egy fedél alatt, jellemzően a nagyszülők, a gyerekeik és az unokák. 

„A munka nagy része a sziget másik oldalán van Lahainában vagy Kiheiben, úgyhogy a szülők elmennek dolgozni reggel – általában egy autó van a családban –, és a család többi része otthon van. Most még ráadásul áramszünet is volt, a gyerekek otthon voltak a nagyszülőkkel együtt, és nem mindenkinek sikerült elmenni, amikor jött a tűz. A szülőknek pedig nem volt idejük visszaérni” – magyarázta.

Hozzátette, akár több hónapba is telhet majd, amíg az áramot visszaállítják.

Sokan próbálnak visszamenni, azok, akik nem tudják, hogy mi történt az otthonukkal, de a rendőrség nem engedi be őket. Minden négyzetméteren lehet egy halott. Még nem biztosították a területet, a környék 25 százalékát vizsgálták át.

A környező szigetekről is érkeztek a 140 ezer fős Mauira mentőalakulatok és tűzoltók, de az FBI és a Vöröskereszt is Lahainában dolgozik. A 255 tagú keresőcsapathoz 20 mentőkutya is csatlakozott. 

Háger Anikó folyamatosan olvassa a híreket, figyeli a telefonját, hogy azonnal értesüljön róla, ha újabb vészriadó lenne. Csak remélni tudja, hogy biztonságban van.

„Már szinte csak ez az a rész, ami egészben van, mindenhol tüzek voltak vagy vannak. (…) 

Nem tudom, hogy mire számítsak, mi lesz holnap. Ráadásul a következő két napban még két hurrikán jön felénk, ami hasonló szelet fog hozni, szóval még nincs vége a veszélynek

– összegzett a Fókusznak. 

#Fókusz#Videó#Külföld#hawaii#maui#tűz#hurrikán#amerikai egyesült államok#halottak#menekülés#tűzvész

Címlapról ajánljuk