Fókusz

„Akár egy hegyet is megmásznék, hogy ne kelljen kerekesszékes életet élnem” – három éve a Balatonba ugrott fejest Lackó, lebénult

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. augusztus 2. 20:17

Idén nyáron már három éve annak, hogy Lackónak, és az egész családjának élete, egy rossz mozdulat miatt egy szempillantás alatt megváltozott. A balatoni nyaralás hirtelen rémálom lett, amikor Lackó fejest ugrott a vízibicikliről – eltörött egy csigolyája, azóta kerekesszékben él.

A száguldó motorcsónakban ülve Lackó pont ugyanúgy néz ki, mint egészséges kortársai, legfeljebb annyi a különbség, hogy az édesapja hátulról átkarolja. 

Pedig távolról sem egészséges. Csak járókerettel tud néhány lépést megtenni – Lackó ugyanis súlyos gerincsérült. Évekkel ezelőtt szenvedett balesetet a Balatonon, most visszatért családjával.

Az első 5 perc ijesztő, amikor megérkezünk a Balatonra, hiszen itt történt a baleset annak idején

– mesélte a Fókusznak Lackó édesapja. Persze hozzátette, a félelem az első 5 perc után elmúlik.

Mindannyian tudjuk, hogy nem a Balaton okozta a balesetet. Ezzel együtt kell élnünk, fel kellett dolgoznunk, meg kellett értenünk

– tette hozzá. Úgy érzi ez teljes mértékben megtörtént az egész család részéről. Elfogadták, hogy a baleset megváltoztatta mindannyiuk életét.

„Akár egy hegyet is meg tudnék mászni, hogy ne kelljen kerekesszékes életet élnem” – három éve a Balatonba ugrott fejest Lackó, lebénult
Szülei mindig támogatják.

Egy fejessel indult

Az esetet az édesapa idézte fel: egy úszógumiban ült, de miután egy hullám kiborította belőle, az visszacsúszott a vízibicikli elé, amin Lackó ült, ő pedig pedig úgy döntött, hogy egy fejessel átugorja karikát. A víz viszont alacsony volt, így a fiú fejjel érkezett a homokba. A szülei csak annyit láttak, hogy egy iszapfelhő jön fel a víz tejére.

A fiam nagy szemekkel nézett ki a víz alól, mintha azt mondta volna: apa segíts, mert megfulladok


– idézi fel a szörnyű pillanatokat az édesapa.

Már akkor tudta, hogy nagy a baj. Elkapta a fia nyakát, felfektette a mellkasára és elindult a part felé, miközben kiabált, hogy hívják a mentőket. A segítség öt percen belül meg is érkezett. A fiút stabilizálták és mentőhelikopterrel vitték Pécsre, ahol meg is műtötték.

A család egy tavasszal tért vissza a baleset helyszínére. Lackó nem emlékezett semmire a balesetből. Csupán annyi emléke volt, hogy beteszik egy helikopterbe és elviszik.

„Akár egy hegyet is meg tudnék mászni, hogy ne kelljen kerekesszékes életet élnem” – három éve a Balatonba ugrott fejest Lackó, lebénult
Néhány éve még pár lépés is nagy teljesítmény volt.


Nemcsak a lábai, a kezei sem mozogtak eleinte. Nem sok jóval kecsegtették – a fiúnak az 5-ös csigolyája tört el, a csípőlapátjával pótolták, és építették újra. 

Az orvosok azt mondták neki, készüljön fel a kerekesszékes életre.

A Fókusz másfél éve forgatott először az akkor 19 éves fiúval. Akkor még csak apró lépéseket tett a lakásban, ez is óriási haladás volt a számára.

Ma már motorcsónakon száguld

Lackó nem más hajóra ülhetett fel, mint a Balaton legkisebb és egyben leggyorsabb hajójára, amit Nyőgéri Ferenc épített. Ez a csónak egy személlyel 75 km/h sebességet is el tud érni. Ahogy egy Rolls-Royce, ez is egyedi gyártású, a ceruzanyomok még látszanak a kárpit alatt.

Lackó a szüleivel utazott Csopakra, hogy kipróbálhassa a motorcsónakot. A mindennapokat még kerekesszékben tölti, de folyamatosan próbálkozik egyre hosszabb távokat megtenni a járókerettel.  

lebénult laci balaton fejes kerekesszék támogatás motorcsónak
Egyedül még nem menne.


A fiú mentőmellényt kapott, és mivel egyenetlen talajon még nem tud lépkedni, visszaült a kerekesszékbe. Innen emelte át az édesapja a csónakba.  

Bár pár éve az apró lépések is hatalmas eredménynek számítottak, a fejlődése nem áll meg. Édesapja ma is a legnagyobb kritikusa, egyben – ahogy Laci nevezi – személyi edzője is.

Mindig is közel álltunk egymáshoz. Az egész család. De amióta megtörtént a baleset, még erősebb kötelék lett mint hármunk között


– mondta meghatódva az édesapa.  

Egyszer mennünk kell, ezt mindannyian tudjuk. A cél semmi másról nem szól, csak arról az egyről, hogy ezt a srácot úgy hagyjam itt, hogy abszolút önálló életet tudjon élni


– fogalmazott Lackót átkarolva.

A fiú motivált, úgy érzi, fiatal és hamar regenerálódik. Most egy olyan erőt érez – mondta –, hogy akár egy hegyet is meg tudna mászni, hogy ne kelljen kerekesszékes életet élnie.

lebénult laci balaton fejes kerekesszék támogatás motorcsónak
Szülei a legjobbat szeretnék Lackónak. 


Kovácsék nem ringatják magukat hiú ábrándokba, Lackó valószínűleg nem fog a lépcsőn lerohanni. De remélik, hogy a sok-sok fejlesztés, gyógytorna, a robottechnikán alapuló terápia egy nap majd meghozza gyümölcsét. Ha tudja a család finanszírozni.

Nemrég a nagyközönségnek is bemutatták ezt a magyar fejlesztésű hajót, ami után a támogatók 600 ezer forintot ajánlottak fel Lackó további rehabilitációjára.  

Hozzászólna? 

#Fókusz#Videó#Bulvár#lebénult#balaton#kerekesszékes#bénulás#gyógyulás

Címlapról ajánljuk