Fókusz

Az Oppenheimer premierje úgy ért véget, hogy még el sem kezdődött – ezért léptek sztrájkba Hollywoodban

Forgó ViktorForgó ViktorGosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2023. július 14. 20:11

A forgatókönyvírók után a hollywoodi színészek is sztrájkolni kezdtek. Ennek első momentuma az Oppenheimer című film londoni premierje volt, ahol a mozi „A” kategóriás főszereplői még a vetítés megkezdése előtt elhagyták a bemutató helyszínét.

A Fókusz riportere Gosztonyi Zsolt jelenleg is a helyszínen tartózkodik, csütörtökön egyedüli magyar tévé stábként ő is ott volt a feketeszőnyeges bevonuláson, ahol többek között Matt Damon, Emily Blunt és Cillian Murphy is pózolt. 

A színészekkel ellentétben a film rendezője Chrisopher Nolan a sztrájk ellenére is exkluzív interjút adott a Fókusznak. A rendező többek közt arról is beszélt, hogy nagyon meg volt elégedve Haumann Mátéval és az alakításával is, aki egyébként egy többkörös casting, azaz szereplőválogatás után kapta meg Szilárd Leó szerepét. 


63 év után először fordul elő, hogy a filmipar legfontosabb szakmai szervezetei egyszerre lépjenek sztrájkba, ez a kettős sztrájk pedig gyakorlatilag leállíthatja az évtizedek óta megállíthatatlanul zakatoló amerikai szórakoztatóipart. Az írók még márciusban jelentették ki, hogy kompenzációt akarnak, mert úgy látják, hogy ahogy a streaming erősödik, úgy zuhannak a bevételeik.

A munkabeszüntetésnek nem csak az írók és a színészek az áldozatai, hanem az ipar köré kiépült szolgáltatói szektor is, így a gazdasági károk várhatóan Hollywoodon túlra is kiterjednek majd. 

A legutóbbi, 2007-es sztrájk 100 napig tartott és becslések szerint csak Kaliforniának 2,1 milliárd dollár kárt okozott.  

#Fókusz#Videó#film#mozi#oppenheimer#rtl#premier#haumann máté#christopher nolan#sztrájk#színészek#hollywood

Címlapról ajánljuk