Fókusz

Már a Gazpromnak is magánhadserege lehet – több tucat zsoldoscég működik Oroszországban és szerte a világon

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. június 27. 20:01

Nem a Wagner-csoport az egyetlen, amely magánhadseregként működik Oroszországban, elemzők 39 ilyen vállalatot tudtak azonosítani. A legfrissebb információk szerint például már az orosz gázipari cégnek, a Gazpromnak is saját alakulata van. A magánhadseregek számos előnnyel járnak az állam számára: például nem kell gondoskodni a harcokban megsérült katonákról, haláluk esetén a családjukról, és a zsoldosok katonai műveleteit sem lehet egyértelműen a „megrendelőhöz” kapcsolni.

„Kedves barátaim, ma ismét minden orosz állampolgárhoz fordulok. Köszönöm kitartásukat, szolidaritásukat és hazaszeretetüket. A polgári szolidaritás megmutatta, hogy minden zsarolás, a belső zavargásokra, megszervezésére tett kísérletek kudarcra vannak ítélve.”

Már a Gazpromnak is magánhadserege lehet – több tucat zsoldoscég működik Oroszországban és szerte a világon
Feledy Botond szerint Putyin nyugtatni próbált és ez az ügy még egyáltalán nincs lezárva.

Látszólag higgadtan és magabiztosan mondott köszönetet az oroszoknak hétfőn Vlagyimir Putyin azért, hogy – legalább is úgy tűnik – egységben maradtak a hétvégi fegyveres lázadás ellenére és így hamar sikerült rendezni a konfliktust, amit Jevgenyij Prigozsin és az általa létrehozott Wagner-magánhadsereg robbantott ki.

Ajánló: Egy nap alatt megbukott a felkelés Oroszországban

Még egy olyan videó is nyilvánosságra került, ahol az orosz elnök magas rangú tisztviselőkkel, köztük azzal a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel tart biztonsági megbeszélést, akivel nyíltan szembefordult Prigozsin.

Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint Putyin nyugtatni próbált és ez az ügy még egyáltalán nincs lezárva.

Ez a nyugtatás leginkább akkor válik egy picit hiteltelenné, amikor Prigozsinnak a hétfő esti hangüzenetével nézzük ezt. Ahol Prigozsin tulajdonképpen felszabadult hangvételben magyarázza a bizonyítványát, hogy ez tényleg nem egyfajta lázadás volt, hanem csak a katonai csoportjának védelméről szólt. És Putyin erre reagált is hétfő este, és ez szinte már egyfajta civakodásnak tűnik, ami nagyon-nagyon furcsa helyzet, egy ilyen, az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet, vagy legalábbis ennek tartott esemény esetén 

– mondta.

Képességben és erőforrásokban a Wagner-csoport az oroszokhoz köthető legnagyobb magánhadsereg, a szervezetről szóló oknyomozó riportfilmet az RTL streamingplatformján az RTL+-on nézhetik meg. 

Ajánló: A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

A Wagner-csoport létszámát tavaly ősszel 40-50 ezer főre becsülték, és ebbe beleszámít az is, hogy aktívan toboroztak a börtönökből elítélteket. Korábban Szíriában és több afrikai országban is tevékenykedtek, de igazán nagy „hírnevet” Ukrajnában szereztek. Például azzal, hogy óriási veszteségeket elszenvedve, 10 hónap alatt bevették Bahmutot.

Csiki Varga Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa így foglalta össze a magánhadseregek előnyeit:

A katonai magánvállalatok létesítésének legnagyobb előnye bármely állam részéről a cselekmények tagadhatósága. Tehát azok a katonai műveletek, amiket ezek a szervezetek végrehajtanak, az esetek nagy többségében nem köthetők ahhoz az államhoz, amely ezt a műveletet megrendelte. Ezek lehetnek néhány tucat fős, adott esetben több száz vagy akár ezer fős különítmények is, és a katonai tanácsadó feladatoktól kezdve magas intenzitású katonai műveletekig, sokféle feladat tartozhat a tevékenységi körükbe.

A Gazpromnak is van magánhadserege

Nem a Wagner-csoport az egyetlen, amely magánhadseregként működik Oroszországban, sőt. Csiki Varga Tamás azt mondja, a nyílt források alapján 39 ilyen vállalatot tudtak azonosítani. A legfrissebb információk szerint például már az orosz gázipari cégnek, a Gazpromnak is saját alakulata van. Ezek négy kontinensen működnek, sok helyen biztonsági, más esetben katonai feladatokat is ellátnak.

Az ilyen vállalatok gyakorlatilag zsoldossereget jelentenek, amibe bárki jelentkezhet, jó fizetésért. Havonta 2000-2200 euró a kezdő fizetés. Nyilván speciális feladatokra, vagy magasabb tiszti pozíciókba ennél jobb pénzért. Ez a 2200 euró Oroszországban, különösen a szegény térségekben egy vagyonnal ér fel, tehát nagyon vonzó anyagi értelemben

– magyarázta Csiki Varga Tamás.

Moszkvának pedig különösen előnyös, hogy levesznek róluk bizonyos terheket. 

Ha megsérül valaki a hivatalos hadseregben, az ellátását az államnak kell biztosítani akár élete végéig, ha pedig meghal, az államnak kell kártérítést fizetnie a hozzátartozóknak. A zsoldosok esetében nincs ez a kötelezettség, sőt még a hivatalos veszteségek között sem jelennek meg a katonáik.

Ráadásul a magánhadseregeknek a felszereltsége is sokkal jobb.

Már a Gazpromnak is magánhadserege lehet – több tucat zsoldoscég működik Oroszországban és szerte a világon
Csiki Varga Tamás

„Az orosz hadsereg felszereltsége sokkal szegényesebb, tehát gyenge vagy kis mennyiségű fegyverellátás, élelmezésben, felszerelésben, személyi védőfelszerelésben gyenge felszerelések a jellemzőek. Ezzel szemben a magánhadseregek profitorientált szervezetek, tehát meg tudnak venni maguknak gyakorlatilag bármit, ami szükséges. Normál esetben – amikor nem több ezres létszámban a börtönökből rekrutált embereket küldenek a háborúba –, hanem kisebb, specializált hadműveletek vannak, hogy ott a legjobb felszerelést, vagy legalábbis jó minőségű felszerelést tudnak biztosítani a katonáknak” – mondta Csiki Varga Tamás.

Nem csak az oroszoknak vannak magánhadseregei

Persze nem csak Moszkva él a magánhadsereg adta lehetőségekkel, más államok is megbíznak ilyen vállalatokat. 2015-ben adott interjút a Fókusznak a világ egyik legnagyobb zsoldoscége, a Blackwater alapítója, Erik Prince.


Prince a Fókusznak azt mondta:

Sokkal gyorsabban tudtunk cselekedni, mint a kormány. Nálunk sem a bürokrácia, sem a demokrácia nem lassította a döntési folyamatokat.  Azonnal tudtam mire, és milyen emberekre van szükség, mindezt sokkal költséghatékonyabban, mint azt az amerikai hadsereg tette.

„A hadsereg kiképzőközpontjai elavultak és senki nem gondoskodott a speciális egységek modern felkészítéséről. Ezért hoztam létre a Blackwatert, ami aztán nagyon gyorsan fejlődött. Először csak a kiképzés volt feladatunk, majd szeptember 11. után hamar munkát kaptunk a tengerentúlon is” – mondta Erik Prince.

A Blackwater vállalat több milliárdos megbízásokat kapott az amerikai kormánytól, hogy biztonsági, védelmi feladatokat lássanak el Afganisztánban és Irakban is. A céget az azt körülvevő botrányok miatt átnevezték, majd eladták. Embereik pl. 2007-ben egy bagdadi kereszteződésben fegyvertelen tömegbe lőttek, akkor 17-en haltak meg.

Minden ártatlan ember halála egy tragédia. De sajnos a háború veszélyes dolog. Ha az embereim amerikai egyenruhás katonák lettek volna, semmilyen ügy nincs a lövöldözésből, de a politika ilyen, mi lettünk a bűnbakok

– tette hozzá Prince.

Feledy Botond, külpolitikai szakértő azt mondja, Németországban és Franciaországban is léteznek az erőszakot az állam nevében, de magánszervezeti formában – és éppen ezért nagyon más felelősségi körök között – alkalmazó cégek.

A demokratikus országokban ezeknek az a lényege, hogy a halottakat nem katonaként kell hazahozni, hanem egy alvállalkozó veszteségét el lehet rejteni a televízió kamerái elől, illetve néha olcsóbb lehet. Persze a nap végére hogyha mindent összeadunk, akkor nem biztos, hogy így van, de vannak műveleti előnyei, hogyha ilyen módon szerveződik

– magyarázta a szakértő.

Nagy kérdés, hogy az Oroszországban működő egyes katonai vállalatok mennyire veszítik el magánhadsereg jellegüket, július 1-ig ugyanis az „önkéntes alakulatoknak” és „katonai önkénteseknek” szerződést kell kötniük a védelmi minisztériummal.

Már a Gazpromnak is magánhadserege lehet – több tucat zsoldoscég működik Oroszországban és szerte a világon
Elemzők szerint Oroszországban 39 magánhadsereg működik.

„Mindenképp egy minőségi határvonal lesz a működésük szempontjából. Ez elsősorban abban fog megnyilvánulni, hogy a politikai kontroll, az irányítás és a védelmi minisztérium által gyakorolt irányítás – akár Putyin elnöktől személyesen – valóban érvényesülni tudjon. A Wagnerrel a fő probléma az volt, hogy ez egy párhuzamos, a normál vezetéstől és irányítási struktúrától különálló szervezetrendszert jelentett. Ennek a működtetése Prigozsin esetében a személyes bizalmon alapult” – mondta Csiki Varga Tamás.

A szakértő úgy véli, az orosz érdekek érvényesítéshez továbbra is szükség lehet magánhadseregekre, ezért szerinte ezeket nem számolják fel, csak az irányításuk rendje változhat meg. Elemzők szerint a hétvégi eseményekből hosszútávú következtetést nem érdemes levonni, azonban Moszkva számára üzenetértéke lehet annak, hogy sem a határátkelőknél, sem orosz területen, a Wagner-csoportot több száz kilométeren keresztül nem tudták megállítani, egészen addig, ameddig azok maguktól vissza nem fordultak.

#Fókusz#Videó#oroszország#Külföld#putyin#prigozsin#wagner-csoport#magánhadsereg#zsoldos#Feledy Botond#black water#ma

Címlapról ajánljuk