Fókusz

Megtalálták Suhajda Szilárd holmiját, nem minden kerül majd haza

Barsi FanniBarsi FanniLukács GabriellaLukács Gabriella

2023. június 6. 20:35

Serpák találták meg hétfőn Suhajda Szilárd felszereléseit a Mount Everesten. Ngaa Tenji Sherpa egy videót is készített a kettes tábor felett, 6500 méteren. Csapata éppen eltűnteket keresett a világ legmagasabb csúcsának közelében, amikor észrevette a magyar hegymászó sátrát.

Pintér László hegymászó szakíró azt mondta a Fókusznak, a hegyen maradt hegymászók esetén nincs általános protokoll, a családra bízzák, mit tesznek eltűnt, elhunyt hozzátartozójuk holmijával.

A logisztikát biztosító cégtől kértük, hogy amire szükség van, személyes holmi, technikai felszerelés, azokat hozzák le, ezt megtették.

Szilárd holmija Katmanduban van összecsomagolva, indulásra készen, minden egyéb dolog vagy ott marad, vagy lehozzák.

Ha az egyéb felszerelési tárgyakat, ruházatot le tudják hozni, akkor azokat általában fel szokták ajánlani ottani serpáknak, hiszen ezekre nekik szükségük lehet. Mi is ezt kértük

– mondja Pintér László. Suhajda Szilárd személyes tárgyai – köztük például a laptopja – kerülnek majd haza.

Pintér László arról is beszélt, a mászók több táborban is felállítanak sátrakat, így Suhajda Szilárdnak sem csak egy helyen voltak holmijai. A 2-es és 4-es táborban is volt sátra.

A 4-esből lehozattuk minden cuccát, sátrastól.

Abból a pár dologból, amit eddig megtalálták, nem tudják megállapítani, mi történt a hegyen. Ha megtalálnák a Szilárdnál lévő műholdas telefont és GPS nyomkövetőt, abból már lehetne olyan újabb, értelmezhető információkat kinyerni, amivel többet megtudhatnánk a tragédia körülményeiről. Ezek az eszközök azonban a magyar hegymászónál vannak. 

A Blikknek interjút adott az a kanadai hegymászó, aki utoljára látta élve Suhajda Szilárdot – ez május 24-én, nepáli idő szerint délután 4 órakor volt.

Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt, és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni.


A kanadai és társa – Szilárdhoz hasonlóan – oxigénpalack nélkül mászott, ám úgy ítélték meg, hogy a visszautat már nem tudnák teljesíteni, ezért visszafordultak. A magyar hegymászót akkor 20 méterrel a déli csúcs alatt látták.

Suhajda Szilárdnak nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. Nem akarok érzéketlen lenni, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy ezt túlélje. Ő azonban elszánt volt, csak ment tovább. Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt

– idézte fel a kanadai hegymászó.

Pintér László elmondta, a visszafordulásról vagy továbbhaladásról mindig a mászó dönt. Lehet tanácsot adni, de az nem jelenti azt, hogy meg is fogja fogadni.

Azt hiszem, az elég világosnak látszik, hogy az adott körülmények között Szilárd túlment azon a határon, ahonnan vissza tudott volna fordulni. Ez a lényege ennek az egésznek.

– mondja Pintér László.

Információink szerint a videót készítő Ngaa Tenji Sherpa és csapata Suhajda Szilárdon kívül 3 másik eltűnt hegymászót is keres, többek között drónnal próbálják őket megtalálni. Suhajda Szilárd május 21-én, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül indult el, hogy megmássza a Föld legmagasabb hegycsúcsát, ám onnan már sosem tért haza.

#Fókusz#Videó#hegymászás#suhajda szilárd#serpa#mount everest

Címlapról ajánljuk