Fókusz

Szabó Franciska, a Magyar Hurrikán akkora pofonokat oszt, hogy nem mernek ellene kiállni a nők

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. május 31. 20:55

Az Oroszországból indult ütős versengés 2023-ra Amerikában profi sporttá nőtte ki magát, legnagyobb női sztárja egy magyar hölgy. Szabó Franciska Sheena Bathory művésznéven futott be a sportágban. A Magyar Hurrikánként ő lett a világ vezető MMA-szervezete által útjára indított Power Slap nevű pofozóbajnokság arca. A szakértők szerint soha senki nem adott még annyira tökéletes pofont mint ő a nők közül. 

Franciskát Miami Beachen értük utol, a 32 éves sportolónő már hónapok óta Floridában él, ahová profi sportolóként került. Lovagolt, atletizált, nyert magyar bajnokságot birkózásban és fitnesz sportban, dzsúdósként pedig U23-as Európa-bajnoki aranyérmes. Még a pankrációt is kipróbálta. Igazi sportcsaládból származik, édesapja Szabó Ferenc, az 1972-es müncheni olimpián ötödik helyezett cselgáncsozó.

A Power Slap League küzdelmei általában három-öt menetből állnak. A versenyzők felváltva, nyitott kézzel ütik egymást, védekezés nincs, elhajolni tilos. Az ütésnek az áll vonalát kell eltalálnia. Kötelező a füldugó és a fogvédő használata is. Mindenkinek 60 másodperce van arra, hogy magához térjen és a helyére álljon egy bekapott ütés után. Minden meccsnek két játékvezetője és három bírója van. Az egyik legnehezebb ebben a sportban, hogy állni kell az ütéseket, nem szabad elhajolni, annak ellenére sem, hogy az öszöntök beindulnak.

Szabó Franciska, a Magyar Hurrikán akkora pofonokat oszt, hogy nem mernek ellene kiállni a nők
Szabó Franciska

Annak idején Oroszországban még filozófiát is alkottak a sportág köré, a pofonbajnokságot a fájdalom legyőzéseként definiálták. Amerikában meg csak simán sport és üzleti vállalkozás, amit ott több világsztár, többek között Arnold Schwarzenegger is támogat.

Az amerikai profi pofonbajnokságnak politikai haszna is van. Egy platformra hozta ugyanis a demokrata és republikánus képviselők egy részét. Akik együtt tiltakoztak a szerintük veszedelmes és az agresszív magatartást dicsőítő sportág ellen, ami ráadásul egy február 15-i közleményüket szerint gagyi. 

Dana White, szövetség elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy nem is annyira veszélyes ez a dolog, mint amilyennek látszik. Itt ugyanis átlagban csak 3 ütést kap egy versenyző meccsenként, a bokszban pedig 400-at. Franciska azonban mást mond.

Orvosi kutatások támasztják alá, hogy az a sportág rendkívül veszélyes, agyi sérülés keletkezhet.

Az amerikai médiában és az interneten sokan elmondták már a véleményüket a pofonharcról, a legtöbben úgy tartják, hogy ez a legmagasabb szintű hülyeség, ami a küzdősportok történetében eddig történt.

#Fókusz#Videó#pofon#Külföld#Sport#Szabó Franciska#mma

Címlapról ajánljuk