Fókusz

„Hitetlenkedve beszéltük, vajon tényleg igaz-e” – fogyatékkal élőkkel és nélkülözőkkel fog találkozni Budapesten Ferenc pápa, akik már nagyon várják az egyházfő érkezését

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. április 26. 20:57

Hol lakik majd Magyarországon Ferenc pápa? Milyen programjai lesznek, mit visel majd és kikkel találkozik? A Fókusz összegyűjtötte a pápalátogatás érdekességeit.

Történelmi pillanat lesz péntek reggel, ugyanis a katolikus egyházfő alig másfél év után ismét Magyarországra érkezik. Soha nem látott biztonsági előkészületek zajlanak már hetek óta – összeszedtük, mi mindent lehet tudni Ferenc pápa látogatásáról.

Háromnapos látogatása alatt a katolikus egyházfő az Apostoli Nunciatúránál, azaz a Vatikán magyarországi nagykövetségén, Budapest 12. kerületében fog lakni. A környező oszlopokra kamerák tucatjait szerelték fel, és az elmúlt hetekben felújították és átalakították az épületet, hogy az egyházfő kerekesszékkel is közlekedhessen.

Az argentin származású pápa hajnalban, 6 óra körül ébred és 2021-es vastagbélműtétje óta diétás ételeket eszik. A nagykövetségen apácák látják majd el.

A Kossuth téri szentmisére a ruháját Fecske Orsolya festőművész és apáca tervezte. Az egyedi, fehér és aranyszínű ruhán Jézus szívéből kiinduló folyam kékké változik, ez a vért és a Dunát szimbolizálja. 1000 darabot gyártottak belőle, a magyar papok és Ferenc pápa is ezt viseli majd.

A vasárnapi szentmise helyét már múlt héten körbekerítették, a Kossuth térre nagyjából 30 ezer, a környékére 50 ezer embert várnak. A belvárost szinte teljesen lezárják. Az egyházfő az esemény előtt körbemegy a hívek között, a már jól ismert fehér pápamobillal.

Mi úgy készülünk, hogy a Szentatya az adott pillanatban is eldönthesse, hogy hogyan szeretne közlekedni. Minden esetben meg tudja közelíteni kerekesszékkel, természetesen akár járhat is; de az összes rendezvényhelyszínen átül a pápai székbe, onnan mondja a beszédét is

– mondta az egyházi részről delegált rendezvényigazgató, Ernyey Áron.

Összesen öt trónt építettek a pápának, a munkálatokon két asztalosmester dolgozott, napi 12 órában. A székekre a Vatikán címerét gravírozták; nyárfából, kőrisből és tölgyfából készítették őket. 

Szombaton a Vakok Batthyány László Római Katolikus Otthonának lakóival fog találkozni, fogyatékkal élő, gyengénlátó gyermekekkel és felnőttekkel. Az ott élők már nagyon várják.

„Az interneten találkoztunk először a hírrel, hogy Ferenc pápa hozzánk látogat. És egymás között először csak hitetlenkedve beszéltünk, hogy vajon ez tényleg igaz-e, aztán a vezetőség megerősítette, hogy valóban így van. És aztán elkezdődött a lázas készülődés, most már percről percre azt számláljuk, hogy mikor jön el a szombat reggel” – mondta egyikük, Újfalusi Zoltán, aki zongorázni fog.

Továbbá Ferenc pápa magyarországi látogatásának egyik kiemelt programja, amikor szegényekkel, ukrán menekültekkel és hajléktalanokkal is találkozik. A Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban több száz nélkülözővel imádkozik majd együtt.

Szabó René 19 éves kora óta hajléktalan. Alkoholfüggő, de kipróbálta a szerencsejátékot és a kábítószert is. Korábban többször leszokott káros szenvedélyeiről, de aztán mindig visszaesett, azt mondja: saját maga elől menekült. A pápával való találkozástól valami változást vár, hogy fejlődjön és visszatérjen egy normális életmódba.

József 34 éve hajléktalan, gyermekével 1,5 éves kora óta, három évtizede nem találkozott. Vendéglátó iskolát végzett, főként ilyen irányban helyezkedett el, a koronavírus óta sokkal nehezebben talál munkát. Ő is kíváncsi rá, hogy milyen ember Ferenc pápa.

Nagyon kevés pápa tette meg ezt, hogy a hajléktalanok felé így nyitott. Sokat olvastam erről újságokban, amit lehoztak. És hát várom, hogy ő mit mond nekünk

– mondta.

Az RTL első magyar tévéstábként négy évvel ezelőtt elkísérte Ferenc pápát romániai és erdélyi útjára. A Vatikánból együtt repült stábunk vele Bukarestbe, a gépen pedig egyedi különleges ajándékkal leptük meg. Az RTL munkatársa, Hubai Antal most is a vatikáni delegáció tagjaként már Rómából, a pápai repülőgéppel érkezik Budapestre és az összes programján részt vesz.

#Fókusz#Videó#Belföld#ferenc pápa#budapest#látogatás#vakok#hajléktalanok

Címlapról ajánljuk