Fókusz

Nem az volt a cél, hogy a magyar nemzeti érzelmeket egy óriás baltával kivágjuk – Kiss Tibiék reagáltak a Himnusz-átdolgozást ért kritikákra

Czakó JózsefCzakó József

2023. április 25. 20:27

Kiss Tibi úgy énekli a magyar Himnuszt, mint soha, senki. Az Aranyakkord nevű együttessel úgy gondolták, búcsút mondanak a Himnuszban megszokott elhúzott szótagoknak, és egy pörgős dalt faragtak belőle. Sok embert viszont ez nagyon érzékenyen érintett. Kiss Tibiék elárulják, mit szólnak a negatív kritikákhoz.

A Himnusz, ahogy még sohasem hallottuk. Melankolikus dallam helyett, pörgős, vidám lett belőle Kiss Tibi és az Aranyakkord zenekar átdolgozásában. Mert, hogy átdolgozás, nem feldolgozás, ezt a zenészek is hangsúlyozzák.

Mi nem feldolgozást csináltunk a Himnuszból, hanem egy átdolgozást, és Himnusz által is inspirált valamit, olyan, mintha elejtett volna egy magocskát az a nagy mű 

– mondta Kiss Tibi.

A dal egy amerikai koncertturné előtt született, a koncertekre a közönségből is mindenki vitt magával valami hazait, csokit vagy éppen kolbászt. Úgy gondolták, ők is visznek valamit. Inkább ösztönösség volt a dal megszületésében, mint tudatosság. Az alkotók szerint a legjobb szó rá, hogy parafrázis, a Himnuszból indul ki, a szövegéből használtak részleteket.

Amikor 2019-ben először eljátszották nem is gondoltak arra, milyen érzékeny terület ez. Pedig sok verset zenésítettek már meg, ez esetben is egy vers, Kölcsey Himnusz című verse az alap, nem pedig Magyarország Himnusza. Ez mégis sokakat érzékenyen érint, a klip megjelenése óta számos negatív véleményt kaptak. Volt, aki azt írta, megalázták a világ legszebb himnuszát.

A zenészek viszont azt mondják, szó sem volt erről, és nem akarták lecserélni az eredeti Himnuszt.

Nem akartunk jobbat csinálni, hanem tényleg volt egy inspirált dal, és ezért született meg ez a parafrázis, ami a Tibinél megszületett, és akkor meg lett hangszerelve, nem az volt a cél, hogy mi akkor most a magyar nemzeti érzelmeket egy óriás baltával kivágjuk.

Úgy tűnik a hallgatóság nagyobbik része úgy gondolja, nincs szó gyalázkodásról vagy bántó szándékról. A klip alatt többségben vannak a kedvező vélemények.

Az Aranyakkord féle Himnusz után szabadon dalt először az Egyesült Államokban, a nyugati parton adták elő ott élő magyarok előtt. A hatás leírhatatlan volt. 

Mi muzsikusok vagyunk, zenészek, nekünk az az egyik fő törekvésünk, amellett, hogy a zene sok mindenre jó, hogy összehozza az embereket. Annak idején, amikor mi ezt az egészet kitaláltuk, azt láttuk, hogy igenis nagyon összehozta azokat embereket, akik ezt hallották. És annak az élménye bátorított fel minket arra, hogy tulajdonképpen ezt föl is vegyük

– mondta Kiss Tibi.

A Himnuszt a ’90-es évek végén az Anima Sound System is feldogozta. Prieger Zsolt a zenekar vezetője úgy emlékezett vissza, baráti felkérésre készült a remix, egy szilveszteri bulin léptek fel, és éjfélkor ezt az elektronikus változatot játszották le, akkor először és utoljára. A videomegosztókra viszont felkerült, és óriási politikai balhé lett belőle, amit a zenész azóta sem ért.

#Fókusz#Videó#aranyakkord#kiss tibi#rtl#himnusz#átdolgozás

Címlapról ajánljuk